Росія підготувала план дестабілізації ситуації у Молдові

06 Березня 2024, 08:35
Молдова. Фото з соцмереж 261
Молдова. Фото з соцмереж

Голова розвідки Молдови розкрив плани Росії щодо дестабілізації внутрішньої ситуації. Зокрема, РФ хоче вплинути на президентські вибори. 

Про це заявив голова Служби інформації та безпеки Молдови Олександр Мустяце, пише видання Reuters.

 За його словами, Служба інформації та безпеки у 2023 році перехопила рекордний рівень активності російських спецслужб і чекає на нові дестабілізаційні дії цього і наступного року.

Мустяце уточнив, що російські спецслужби хочуть втрутитися у виборчі процеси.

«У нас є інформація, що здійснюються спроби зірвати референдум щодо європейської інтеграції, втрутитися в президентські вибори, а також дискредитувати урядові установи та політиків, які підтримують вступ Молдови до Європейського союзу», – розповів начальник розвідки.

Раніше, виступаючи на дипломатичному форумі у Туреччині, глава МЗС РФ Сергій Лавров прокоментував звернення Придністров'я за допомогою до Росії. Він заявив, що Кишинів йде стопами Києва і «намагається раз і назавжди зруйнувати» формат переговорів «5+2».

У міністерстві закордонних справ Молдови відреагували на заяву глави МЗС Росії і зазначили, що «кремлівський режим не має морального права читати лекції про демократію та свободу» 

5 березня 2024 року стало відомо, що країни-кандидати на вступ до Євросоюзу, у тому числі Україна, приєдналися до санкцій, прийнятих блоком проти шести осіб та організацій, які «відповідають за дестабілізацію ситуації в Молдові», — повідомили  на сайті Європейської ради.

Це – Боснія та Герцеговина, Албанія, Північна Македонія, Чорногорія та Україна, а також країни Європейської асоціації вільної торгівлі – Ісландія, Ліхтенштейн та Норвегія.

Нагадаємо, Молдова нині поступово позбавляється російського впливу у всіх сферах життя і рухається у бік Європи. 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024