Чехія закуповує боєприпаси для України навіть у союзників Росії, – ЗМІ

18 Березня 2024, 17:25
Боєприпаси для України. Фото - з відкритих джерел 392
Боєприпаси для України. Фото - з відкритих джерел

Чехія використовує контакти часів холодної війни, щоб отримати такі необхідні Україні боєприпаси. 

В умовах, коли виробництво боєприпасів на Заході повільно зростає, а запаси Києва скорочуються, Прага закуповує їх у країн, які виступають як союзники Москви, повідомляє The Wall Street Journal.

За даними видання, Чехія отримала близько 800 тисяч артилерійських снарядів від різних постачальників по всьому світу і визначила ще 700 тисяч одиниць, які можуть бути замовлені за наявності додаткового фінансування. Наразі вже забезпечено перший транш у 300 тисяч снарядів, причому найбільший внесок зробила Німеччина.

Чехія успадкувала велику збройову промисловість із клієнтами в усьому світі та хороші відносини з багатьма країнами Глобального Півдня, які мають великі запаси зброї радянських часів і здатні виробляти ще більше.

Хоча Прага замовчує про те, звідки надходять боєприпаси, видання стверджує, що серед постачальників є і союзники Росії. Торгові угоди передбачають, що поставки здійснюватимуться через Чехію або треті країни, щоб приховати будь-який прямий зв'язок між країнами походження та Україною, а також щоб не піддавати постачальника гніву Москви.

«Конфіденційність – ключовий момент: Ми говоримо і говоритимемо з усіма, незалежно від їхньої лояльності або політичної позиції – за деякими винятками, такими як Північна Корея», – заявив Томаш Пояр, радник з національної безпеки прем'єр-міністра Петра Фіали.

Зі свого боку Ян Йіреш, заступник міністра оборони Чехії, сказав, що чеська ініціатива виявила протиріччя між дружнім публічним ставленням деяких урядів до Росії та їхньою готовністю укладати угоди з союзниками України в приватному порядку.

Нагадаємо, раніше президент Чехії Петр Павел заявив про те, що його країна виявила 800 тисяч снарядів, які можна придбати для України. Глава держави уточнював, що снаряди можна доставити протягом кількох тижнів, але для цього потрібне фінансування. Ця ініціатива є запасним варіантом, оскільки ЄС не виконав обіцянку надати Україні 1 мільйон артилерійських снарядів до березня місяця.

Чимало країн уже виділили гроші на закупівлю боєприпасів для України. Зокрема, це Литва, Бельгія, Франція, Канада, Нідерланди і не тільки.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024