Поляки пропускають в ЄС підсанкційну деревину з Білорусі за фальшивими документами – розслідування

27 Березня 2024, 08:45
Поляки пропускають в ЄС підсанкційну деревину з Білорусі за фальшивими документами. Фото - Радіо Свобода 422
Поляки пропускають в ЄС підсанкційну деревину з Білорусі за фальшивими документами. Фото - Радіо Свобода

Білоруську деревину, яка потрапила під санкції, ввозять на територію ЄС через Польщу.

Для цього використовують підроблені документи про те, що продукція прямує з Казахстану. Польська митниця каже, що не має фізичної можливості перевіряти справжність усіх митних декларацій, йдеться у спільному розслідуванні Білоруського розслідувальницького центру, проєкту української редакції Радіо Свобода «Схеми» та видання Gazeta Wyborcza.

Розслідувачі виявили, що після запровадження санкцій щодо деревини з Білорусі суттєво зріс імпорт у ЄС дерева з Казахстану. Так, за даними Євростату, у 2022 році з Казахстану ввезли товарів із дерева на 14 мільйонів євро, а в 2023 – показник збільшився майже вп'ятеро, до 68 мільйонів євро.

Значне зростання імпорту дерева за останні два роки з Казахстану (ще й за низькими цінами) помітили у Польській торгово-промисловій палаті деревообробної промисловості. На думку представника цього відомства Петра Гарстки, з яким поспілкувалися журналісти, це може свідчити про обхід санкцій з боку Росії та Білорусі.

«З цього приводу ми вже звернулися до Міністерства державних активів Польщі для вжиття відповідних заходів для виправлення становища, але поки не отримали відповіді», — зазначив у коментарі журналістам Петро Гарстка.

Журналісти проаналізували один із контрактів між казахстанською фірмою Nurr-electro та польською PLRBL на поставку палісаду із сосни на суму майже мільйон євро. Контракт датований жовтнем 2022 року, поставка – початком 2023 року.

Розслідувачі звернулися до двох незалежних експертів із графічного дизайну з проханням проаналізувати документи. Обидва дизайнери впевнено стверджують: відбитки печаток і підписи компанії, а також відбиток печатки Міністерства фінансів Казахстану на декларації про вивіз деревини із Казахстану розмістили на документі за допомогою фоторедактора.

«Все це може свідчити про те, що товар із Казахстану не вивозили. Цю версію підтверджує і той факт, що журналісти не знайшли такої поставки в базі експорту Казахстану», – йдеться у матеріалах розслідування.

Окрім того, юрист казахстанської компанії Nurr-electro Арман Тулієвич у коментарі журналістам зазначив, що «не було фінансових операцій за такою угодою, не те що товару й у нас немає такої печатки». Представник білоруської компанії-перевізника «Галлардо» зізнався, що товар із Білорусі, що «з Казахстану не везли, ми з Білорусі везли, нам там завантажили», – йдеться у розслідуванні.

Єдиний власник польської компанії-покупця PLRBL Олег Янович відмовився відповідати на запитання журналістів.

Розслідувачі також з'ясували, що відвантаження деревини відбувалось зі складу білоруського підприємства, власником якого і є Олег Янович.

Журналісти зв'язалися з ним. Відповідати на запитання підприємець відмовився: «Ви розумієте взагалі, про що ви мене запитуєте, чи ні? Ми з вами якісь друзі? Ви усвідомлюєте, якого формату ви ставите мені запитання?».

«Отже, попри те, що офіційно імпорт в Євросоюз деревини з практично безлісого Казахстану суттєво зріс, це розслідування показало, що не все це дерево казахстанське, частина з нього – з Білорусі. Однак наскільки значною є ця частка – наразі достеменно невідомо. Щоб це встановити, необхідно отримати та перевіряти всі митні декларації на казахстанську деревину. Крім цього, виявилося, щоб привезти в Польщу підсанкційне дерево з Білорусі, не потрібно вигадувати складні схеми. Достатньо просто навчитися працювати у фотошопі на аматорському рівні», – пишуть журналісти.

У польському Міністерстві закордонних справ у відповіді на запит журналістів заявили, що питання обходу санкцій не належить до їхньої компетенції. 

У Митній службі Польщі заявили, що не мають фізичної можливості перевіряти всі митні декларації.

З Міністерства внутрішніх справ Польщі розслідувачі отримали відповідь, що за викладеними у запиті фактами розпочалася перевірка, але від подальших коментарів відомство утрималось.

Нагадаємо, 7 березня у Польщі затримали двох журналістів Інформаційного агентства «Район.in.ua», які проводили розслідування щодо вантажних перевезень на російсько-польському кордоні. Згідно з редакційним завданням, журналісти мали дослідити тему вантажних перевезень, оцінити вантажопотік і з'ясувати, який транспорт використовується для перетину кордону – польський чи російський. Також, планувалося поспілкуватися з очевидцями та експертами для оцінки масштабів такої торгівлі.

Читайте також: 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024