Найкращі британські детективи вчать українських поліцейських документувати воєнні злочини

27 Березня 2024, 16:05
Українська поліця документує воєнні злочини 277
Українська поліця документує воєнні злочини

Україна запросила двох найкращих британських детективів для навчання українських поліцейських, які розслідують воєнні злочини — включаючи тортури, масові вбивства та викрадення дітей росіянами.

 Це перший випадок, коли Велика Британія проводила таке навчання для української поліції, йдеться в матеріалі видання The Telegraph.

Ці два детективи мають понад 50-річний стаж роботи в поліції. Дан Малін очолював розслідування кількох резонансних справ. 54-річний Фрейзер Вайлі успішно розслідував вбивство дитячої письменниці Хелен Бейлі, останки якої були знайдені в її будинку в Хартфордширі. Офіцери, які вели розслідування найгучніших справ Великої Британії, кажуть, що дуже вражені стійкістю українців.

«Нічого з того, що я досяг за час своєї поліцейської кар’єри, не можна порівняти з тим, чого досягають ці люди», — каже Дай Малін, колишній керівник відділу особливо тяжких злочинів у Північному Йоркширі та Клівленді, нагороджений королівською поліцейською медаллю за роль у розслідуванні вбивства, тероризм, сексуальні напади та викрадення.

Двоє молодих українських поліцейських, яких вони готували, отримали серйозні поранення, а двоє їхніх колег були вбиті внаслідок російського обстрілу буквально через кілька днів після того, як колишній старший детектив Малін та його колега, колишній старший слідчий офіцер Фрейзер Вайлі, повернулися до Великобританії.

«Ці двоє молодих людей були особливо визначними у групі, до них я особливо прив’язався. Це мене спустошило. Це весь час у мене на думці. Я розповідаю всім, з ким спілкуюся – друзям, родині – про те, що вони пережили. Моя дружина зробила плюшевих ведмедиків і відправила їх маленьким дітям. Це просто невеличкий жест, але я відчуваю себе безпорадним через те, що ми не можемо зробити для них більше. Вони майже в пастці цієї війни. Чесно кажучи, це все не вкладається в мене в голові», – розповів 57-річний  Малін. 

Минулого місяця двоє британських офіцерів відряджались, аби навчити 20 молодих українських слідчих поліції згідно з запитом України до Поліцейського коледжу — основного британського органу зі стандартів поліцейської діяльності. Традиційно він пропонував курси для британських підданих та країн, пов’язаних із Великою Британією, але для України ніколи раніше не проводив навчання.

Так, за два тижні британські детективи надали українським слідчим перевірені британські моделі поліцейської діяльності для збору доказів, охорони місць злочину, отримання найкращих результатів під час допитів свідків і потерпілих та створення якомога більш обґрунтованих справ для Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, восени 2023 року Європол заявив, що формує робочу групу для розслідування воєнних злочинів Росії в Україні. Мета цієї групи полягає в тому, щоб допомогти ідентифікувати підозрюваних та їхню причетність до ймовірних воєнних злочинів, злочинів проти людяності чи злочинів геноциду.

Українська поліця документує воєнні злочини
Українська поліця документує воєнні злочини

Українська поліця документує воєнні злочини
Українська поліця документує воєнні злочини

Українська поліця документує воєнні злочини
Українська поліця документує воєнні злочини

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024