Україна і Польща: є прогрес у питанні розблокування спільного кордону

28 Березня 2024, 15:10
Зустріч у Варшаві. Фото - Денис Шмигаль 336
Зустріч у Варшаві. Фото - Денис Шмигаль

Україна та Польща можуть упевнено сказати, що є певні зрушення у питанні розблокування спільного кордону. 

Нині важливо зберегти позитивну динаміку, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час брифінгу у Варшаві, повідомляє Район.Закордон.

Шмигаль зазначив, що план урядів України та Польщі для розблокування кордону виконується, хоча «не так швидко, як хотілося б».

«Маємо прогрес щодо зняття блокади на польсько-українському кордоні, але головне – вирішення всіх критичних питань, які призводять до всіх блокад», – сказав він.

Йшлося також про те, що Україна та Польща працюють над вирішенням питання щодо української агропродукції на польському ринку.

Як зазначив Шмигаль, перший крок полягає в тому, що Україна погодилася на певні обмеження, запобіжники які запропонувала Єврокомісія. 

«Це для нас не дуже цікава історія, але ми погоджуємося, що це той компроміс, який необхідний для наших країн, щоб аграрний експорт з України не шкодив польським агровиробникам», – сказав прем'єр після переговорів з Дональдом Туском.

Як пояснив Шмигаль, сьогодні українське зерно не потрапляє на польський ринок: 

«Наш уряд запровадив процедуру верифікації чотирьох зернових культур: кукурудзи, ріпаку, соняшника та пшениці. Без ліцензії експорт не відбувається, ми зараз такі дозволи не видаємо, будемо видавати за погодженням з польським урядом».

Прем'єр-міністр також озвучив, що Україна звернулася до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний скринінг законодавства в аграрній політиці, транспорті. За його словами, аналіз буде проведений наприкінці кінця квітня та відкриє всю правдиву статистику.

«Ми відкриті і хочемо зняти будь-які маніпуляції, міфи, дезінформацію, якими так активно користується наш ворог, Росія», – сказав Шмигаль.

Також український прем'єр-міністр повідомив, що було запропоновано Польщі об'єднати зусилля в плані заборони аграрного експорту з Росії та Білорусі.

За його словами, Україну почули в Брюсселі і Єврокомісія запропонували збільшити мита на продукцію з РФ. 

«Нові ставки мають фактично зупинити цю торгівлю», – додав Шмигаль.

Шмигаль також повідомив, що планується створити антикризовий штаб для вирішення проблем у торгівлі між Україною та Польщею.

На пресконференції прем'єр-міністр України також наголосив, що Україна просить про вільний пропуск через заблокований кордон не тільки боєприпасів і гуманітарної допомоги, але й пального. 

«Це дуже важливо, оскільки безпосередньо стосується питань національної безпеки», – сказав Денис Шмигаль.

Нагадаємо, 28 березня у Варшаві зустрілися прем’єр-міністри України і Польщі Денис Шмигаль і Дональд Туск.

Сторони обговорили оборонну підтримку України, ситуацію з експортом української агропродукції на європейський ринок, розблокування спільного кордону.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024