Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж очікувалося

29 Березня 2024, 09:55
Боєприпаси для України 224
Боєприпаси для України

Українським військовим можуть передати вдвічі більше снарядів у рамках ініціативи Чехії. Йдеться про постачання 1,5 мільйона боєприпасів.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський, повідомляє Bloomberg.

«Ми можемо зробити набагато більше, ніж спочатку оголошена кількість – 800 тисяч боєприпасів», – заявив голова зовнішньополітичного відомства.

За його словами, всього Україна може отримати 1,5 мільйона снарядів. 

За словами міністра, чеська ініціатива сама собою не буде достатньою для підтримки України, і фінансування перших постачань потрібне до того, як відправлять вантажі.

«Як ми бачимо, це вже допомагає Україні краще воювати, тому що вони знають, що у них будуть свіжі боєприпаси, і це змінило їхнє ставлення до використання наявних запасів», – сказав глава МЗС.

Водночас Ліпавський відмовився сказати, скільки часу займатимуть постачання на лінію фронту.

Нагадаємо, раніше президент Чехії Петр Павел заявив про те, що його країна виявила 800 тисяч снарядів, які можна придбати для України. Глава держави уточнював, що снаряди можна доставити протягом кількох тижнів, але для цього потрібне фінансування. Ця ініціатива є запасним варіантом, оскільки ЄС не виконав обіцянку надати Україні 1 мільйон артилерійських снарядів до березня місяця.

Чимало країн уже виділили гроші на закупівлю боєприпасів для України. Зокрема, це Литва, Бельгія, Франція, Канада, Нідерланди і не тільки.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024