Заради допомоги об’єднуються й опозиціонери: литовські байкери-делегати мандрують Україною

26 Липня 2023, 15:10
Фото Володимирської міськради 1297
Фото Володимирської міськради

У Луцьку учасники литовської делегації парламентарів розповіли про байкерський пробіг «Переможемо разом».

Захід відбувся 25 липня у стінах Окольного замку. Про це повідомляє кореспондентка Район.Луцьк.

Днем раніше литовські парламентарі під час своєї відпустки вирушили з Вільнюса на байках, аби підтримати таким чином Україну у боротьбі з російською агресією. Делегація у складі двох віцеспікерів Сейму Паулюса Саударгаса та Йонаса Ярутіса, депутатів Міндаугаса Скрітулскаса та Аврелія Веригита та посла Литовської Республіки в Україні Вальдемараса Сарапінас та нардепа Ігоря Гузя рухаються за маршрутом Володимир – Луцьк – Дубно – Кременець – Тернопіль – Львів.

Українці цінують не тільки гуманітарну чи військову підтримку. Важливо, щоб була підтримка і міжлюдських відносин. Литва з самого початку повномасштабного вторгнення Росії почала допомагати Україні.

«Ми з Паулюсом сім разів зустрічалися під час війни в України. До речі, делегація на чолі з Паулюсом була першою іноземною делегацією, яка відвідала Україну після великого вторгнення, це було 11 березня. Ми з ними були в Ізюмі, Харкові, Миколаєві, Одесі, Дніпрі, Бородянці. Відвідували дуже багато населених пунктів, які були в окупації або попали під обстріли. І сьогодні колеги поспілкувалися з місцевою владою, у нас була зустріч з міським головою Луцька та Володимира. Порушуємо різні питання: культурні, соціальні. Також відвідали воїнів ЗСУ, які лікуються в наших лікарнях. Це дуже важливо, це символічно. У них завжди звучить така річ, що ЗСУ воює не тільки за Україну, а за весь світ, за Європу, за Литву», – розповів Ігор Гузь.

Віцеспікер литовського Сейму Паулюс Саударгас подякував Збройним силам України за змогу зібратися на мирній території та наголосив, що у час війни важливим аспектом є утриманням економіки.

«Головне в сьогоднішній час війни рухатися далі, розвиватися у різних системах: освіта, медицина, бізнес, агросистема, щоб розвивалася економіка. Якщо ми зупинимося, потім буде дуже важко відновити її функціонування», – сказав Паулюс Саударгас.

Важливість подорожі литовських депутатів-байкерів полягає й у тому, що вони приїхали в Україну на кілька днів, щоб побачити повсякденне життя українців.

«Багато делегацій європейських політиків приїжджають в Україну на один день, а потім їдуть, ми ж хочемо побути довше, поспілкуватися з вами, побачити, як ви живете. Адже тут мова йде не лише про війну, а й про звичайних людей, які намагаються жити нормальним життям», – розповів Паулюс Саударгас.

Він наголошує, що допомога Україні у війні з агресором є дуже важливою для литовців, адже задля досягнення спільної мети у парламенті країни об’єднуються опозиційні партії.

«Ми з Йонусом з опозиційних партій, але, як бачите, ми зараз сидимо разом. Це показує, що якщо мова йде про допомогу Україні у війні, вступ в ЄС чи в НАТО, то ми одностайні у своїх рішеннях», – зазначив член Сейму Литви Аврелій Верига.

Народний депутат України Ігор Гузь також розповів про ініціативу литовських депутатів. Вони хочуть запропонувати литовському уряду взяти опіку над Волинською областю.

«Волинь не перебувала під окупацією, але ні для кого не секрет, що на початку повномасштабного вторгнення ракетні удари були й на Волині. Зараз йдеться не про інфраструктуру, а про культуру, освіту, зв’язки історично-туристичного змісту. У нас є все для цього зв’язку», – розповів співголова групи дружби України та Литви Ігор Гузь. 

«Я особисто підтримую цю ідею, ми звичайно запропонуємо це нашому уряду. Це інвестиція у відносини між людьми та інституціями», – сказав Паулюс Саударгас.

Під час зустрічі міський голова Луцька Ігор Поліщук подякував місту-побратиму Каунасу за те, що передали автобуси. Також з парламентарями обговорили написання проєктів різного спрямування та стажування депутатів з Луцька.

«Ми з Паулем два місяці тому були у Вільнюсі, і мер міста пообіцяв організувати стажування для наших міських голів, ми говорили про Нововолинськ, Володимир, Ковель та Луцьк. Я думаю, що в цьому році ми спробуємо це зробити. Це теж дуже важливо. Так, ми замахуємося на рівень Вільнюса, але це класно», – зауважив Ігор Гузь.

Ще одне питання, яке обговорили на пресконференції стосувалося медицини. Учасники озвучили потреби українських медиків під час війни.

«Сьогодні я спілкувався з директором військового госпіталю Луцька. Ми говорили про постравматичні синдроми та стресово-емоційні стани. Я сам є лікарем-психологом і розумію, що під час війни та після її закінчення потрібно багато психологів для військових, людей, які отримали травму, чи рідним загиблих. І для цього потрібно давати хорошу освіту медикам. Ми дуже відкриті до цього питання. Тому надіємося, що буде обмін досвідом, і наші лікарі приїдуть до України. Ми будемо дуже раді вам допомогти», – запевнив член Сейму Литви Аврелій Верига.

26 липня делегати вирушать далі. Наступні міста, які вони відвідають, це – Дубно, Кременець, Тернопіль та Львів. Після чого повернуться на батьківщину.

Загальна дистанція, яку подолають байкери, складе близько 2000 кілометрів.

Читайте також: Литовські парламентарі приїхали на Волинь на мотоциклах

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024