Табу на неонацистів: чому німці порушують його і як це загрожує Україні

27 Серпня 2023, 18:47
Табу на неонацистів: чому німці порушують його і як це загрожує Україні 2076
Табу на неонацистів: чому німці порушують його і як це загрожує Україні

Нелегальна імміграція зростає, економіка гальмує, а війна в Україні утримує нестабільність на найвищому градусі. Ці чинники посилили крайні праві партії в Європі.

«Італійські брати» Джорджії Мелоні вже при владі, «Нацфронт» лише на 1% від того, щоб стати лідером у Франції. Цього разу Німеччина в центрі бурі. Одна справа для Бельгії (у ній фламандська сепаратистська партія Vlaams Belang очолює рейтинги) збочити на ультраправі рейки. Кепсько, коли пронацистські партії відновлюються у Німеччині.

Ніхто, крім «Альтернативи»

Упродовж року підтримка антимігрантської та проросійської партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD, або АдН) зросла майже вдвічі – до 21%. Зараз вона має друге місце, відстаючи від правоцентристських християнських демократів лише на 5%. Упродовж літа AfD вдалося збільшити перевагу над соціал-демократами канцлера Олафа Шольца.

 

Демонстрація проти АдН під час партійних зборів у Магдебурзі, 29 липня. Фото - Twitter SPD
Демонстрація проти АдН під час партійних зборів у Магдебурзі, 29 липня. Фото - Twitter SPD

Ідеологія АдН (нім. Alternative für Deutschland, AfD) спрямована проти євроінтеграції та проти імміграції іноземців. Партія заснована у 2013 році на хвилі єврокризи як партія єврокритиків і набула популярності як найбільш жорсткий критик уряду Ангели Меркель у справі прийому нелегалів з Близького Сходу та Африки зі статусом «сирійських біженців».

У вересні 2021 року АдН отримала 10,3 % голосів (83 місця у Бундестазі із 736). 

Улітку дві третини німців заявили про бажання мати на чолі країни новий уряд. Опитування INSA для газети Bild показало, що 64% респондентів вважають зміну уряду корисною для Німеччини. 22% хотіли б зберегти нинішню коаліцію, що складається з Соціал-демократичної партії (СДПН) канцлера Олафа Шольца, партії «зелених» та Вільних демократів (ВДП).

Невдоволення Шольцем та СДПН серед німців зростає: 70% респондентів зараз незадоволені його роботою, що на 10% більше, ніж чотири тижні тому. СДПН має 18%, ця партія на три пункти відстає від праворадикальної АдН (21%).

Лідером опитувань є консервативний блок ХДС/ХСС з 27%, у «Зелених» 14%, ВДП – 8%. Результат ліворадикальної партії Die Linke — 5%.

Зростання популярності AfD частина німецьких політологів пояснює постійними внутрішніми чварами та безладдям у коаліції Шольца із «зеленими» та Вільними демократами. Коаліціянти з кінця 2021 року сперечалися чи сварилися з усіх можливих питань: від кліматичної політики до субсидій на допомогу дітям.

Мігранти – пожива неонаці

Але основним чинником успіху AfD є та сама проблема, яка упродовж останніх кількох десятків років визначала ультраправих у всій Європі. Це – міграція.

Різкий сплеск нелегальної імміграції супроводжував зростання AfD, підживлюючи занепокоєння багатьох у країні у тому, що еліти повністю втратили контроль над кордонами Німеччини. 

У 2023 році поліція Німеччини заарештувала приблизно 43 тисяч мігрантів, які намагалися нелегально потрапити до Німеччини. Це на 50% більше, ніж за аналогічний період 2022 року. Збільшення потоку було особливо сильним на кордоні Німеччини з Польщею. Там нелегальні перетини зросли більш ніж на 140%.

«Ми втратили контроль над нелегальною міграцією», — заявив на початку серпня Міхаель Штюбген, міністр внутрішніх справ східної землі Бранденбург. 

Водночас у Німеччині помітили істотне зростання злочинності – у 2022 році більш ніж на 20%. Багато німців бачать зв'язок між зростанням рівня насилля та міграцією. Згідно зі статистикою поліції, іноземці, які становлять приблизно 16% 83-мільйонного населення Німеччини, становили третину усіх підозрюваних у злочинах, зареєстрованих торік.

Думка про те, що мігранти становлять найбільшу загрозу громадській безпеці, підігрівається майже щоденними повідомленнями про жахливі злочини, в яких головними підозрюваними є іноземці, як-от два недавніх групових зґвалтування в Берліні.

Зв’язок (реальний і уявний) між злочинністю та міграцією вже давно є опорою для AfD. А тут ще й Німеччина зустрілася з найгіршим економічним спадом за останні роки. При цьому деякі економісти на тлі здорожчання енергоносіїв (вплив розриву ФРНГ з рф) прогнозують фундаментальний занепад промислового ядра країни.

Додала клопотів й війна росії проти України. В АдН завжди молилися на путіна, нині ж їхня основна теза щодо протидії війні полягає в тому, що вона гальмує економіку Німеччини через втрату імпорту російського газу і вплив західних санкцій на німецький експорт до рф.

Така риторика AfD резонує німцям у багатьох регіонах, особливо на колишньому комуністичному сході. Тут ця ультраправа партія має комфортне лідерство.

Видання Politico має своє пояснення, чому AfD так пізно змогла пробитися на вершину німецької політики, як це вдалося подібним партіям в інших країнах Європи. 

«Попри привабливість тез, економіка Німеччини виявилася надзвичайно стійкою за останні роки, навіть в умовах ковіду. Виборцям могла не подобатися міграційна політика Меркель, але економічно її уряд влаштовував більшість населення і вони не тяжіли до AfD. Тепер економічний спад відкриває широкий простір для ультраправих», – пише Politico.

Щоб уявити ступінь електоральної легковажності німців та небезпеки АдН, нагадаємо, що у березні 2021 року, партія отримала від Федерального відомства з охорони конституції (BfV) статус «підозрюваної у правоекстремістських устремліннях» і перебуває під наглядом цієї спецслужби. Правонаціоналістичне об'єднання АдН «Крило» офіційно оголосили правоекстремістським. У квітні 2023 року екстремістською організацією BfV визнало і молодіжну організацію партії – «Молодіжну альтернативу». 

У пошуках нового «фюрера»

Politico також зазначає, що зростання AfD вражає за умови відсутності яскравого лідера. Саме його харизма зазвичай приводить більшість ультраправих партій до успіху.

У таких умовах Бйорн Гьоке, лідер AfD у східній землі Тюрінгія, стає найпомітнішою фігурою партії. Він колишній вчитель, який вивчав історію, заглиблений у німецьку філософію. Гьоке – справжній ідеолог, чиї погляди на расу та міграцію нагадують фашистську риторику 1930-х років. Суд і прокурор у Гессені констатували, що його можна називати «нацистом» і «фашистом».

 

Протестувальниця під палючим сонцем вимагає прибрати лідера Альтернативи Гьоке з німецької політики і називає його нацистом, фото - Reuters
Протестувальниця під палючим сонцем вимагає прибрати лідера Альтернативи Гьоке з німецької політики і називає його нацистом, фото - Reuters

Хоча Гьоке не надто популярний серед широкої громадськості, його вплив на партійну базу є значним. На липневому з’їзді партії йому вдалося висунути одного зі своїх помічників Максиміліана Кра на перше місце в списку кандидатів від AfD на виборах до Європейського парламенту наступного року. Послання Гьоке того дня красномовне: «ЄС повинен померти, щоб справжня Європа жила».

Людина Гьоке на виборах до Європарламенту не приховує симпатії до путіна. Кра перебіг до ультраправих з табору ХДС у 2016 році. Перед референдумом про зміни в Конституції рф він писав: «Якби був росіянином, голосував би за путіна». Кра зустрічався з Медведчуком і заперечував факти російських воєнних злочинів на українській території.

Інше рішення з'їзду АдН - запустити загальнонаціональний телеканал, який стане дружнім до політсили за прикладом лояльного Дональду Трампу американського Fox News. 

«Після початку війни в Україні путінські канали в Німеччині заборонені. АдН терміново потребує заміну, щоб промивати мізки німцям», — вважають журналісти Bild  Петер Тіде та Карл Віктор Вакс, які також написали про широку присутність представників АдН на росТБ.

Порушене табу 

Цього літа навколо «Альтернативи для Німеччини» вибухнули два скандали. 

Спочатку медіа виявили, що АдН за допомогою російських грошей намагалася зірвати постачання зброї в Україну. У центрі матеріалу The Insider і Spiegel опинився проросійський письменник родом з України Володимир Сергієнко, який живе у Німеччині. Він часто з'являється в пропагандистських ток-шоу та має російський паспорт. 

За час повномасштабної війни Сергієнко їздив в росію 17 разів, звідки привозив у Німеччину валізи готівки. Гроші були потрібні, аби переконати депутатів АдН у тому, що вони мають оскаржити постачання німецької зброї в Україну. Власне, це Сергієнку вдалося — 4 липня АдН подала до конституційного суду відповідний позов.

Заступницю голови АдН Беатрікс фон Шторх (Beatrix von Storch) вимазали собачими фекаліями під час публічного виступу в місті Даун у землі Рейнланд-Пфальц. Вона розповіла агенції, що на публічному заході 25 серпня чоловік попросив її про спільне фото, а коли вона погодилась - обмазав екскрементами
Заступницю голови АдН Беатрікс фон Шторх (Beatrix von Storch) вимазали собачими фекаліями під час публічного виступу в місті Даун у землі Рейнланд-Пфальц. Вона розповіла агенції, що на публічному заході 25 серпня чоловік попросив її про спільне фото, а коли вона погодилась - обмазав екскрементами

Не дивно, що після цього у Німеччині зареєстрували петицію щодо заборони AfD, яка зібрала десятки тисяч підписів за кілька годин після публікації. Автором петиції є  ініціатива Volksverpetzer, яка позиціонує себе як блог проти фейкових новин. 

Ще раніше, у травні, спецслужби ФРН звинуватили АдН у поширенні пропаганди рф. Контррозвідка стверджувала, що частина ультраправих вірить у тезу про «росія мусила напасти на Україну, щоб захистити себе від Заходу».

Інший скандал літа опосередковано підсилив неонаці. Справа в тому, що наступник Меркель на посаді лідера ХДС Фрідріх Мерц допустив співпрацю на комунальному рівні з «Альтернативою для Німеччини». Після шквалу критики Мерц відмовився від своїх слів. 

Мерц в інтерв'ю ZDF сказав, що йдеться не про створення коаліцій на європейському, федеральному чи регіональному рівні, а про взаємодію у комунальних структурах влади. 

«Якщо десь обирають голову адміністрації округу або бургомістра з АдН, ми маємо це прийняти. У комунальних парламентах потрібно шукати шляхи, як разом формувати місто, регіон чи район», – пояснив голова ХДС.

Слова Мерца пов'язані з нещодавніми успіхами правих популістів на місцевих виборах. У Саксонії-Ангальт представника АдН обрали бургомістром, в Тюрингії представник цієї партії став головою адміністрації округу.

Проте висловлювання лідера ХДС викликали бурю, бо для пристойних політичних сил у ФРН будь-яка співпраця з АдН – табу. Цю єдину позицію часто називають Brandmauer (дослівно з німецької - вогнетривка стіна). Таку непереборну заборону вибудували усі партії на шляху можливої взаємодії з правими популістами.

Наприклад, у 2018 році на партійному з'їзді ХДС вирішили відмовитися від коаліцій та інших форм співпраці з АдН. У 2020-му партія тоді ще Меркель ухвалила документ «Наша позиція щодо Лівої партії та АдН», в якому зазначається: «Будь-який представник ХДС, який виступає за зближення або навіть співпрацю з АдН, повинен знати, що він або вона зближується з партією, яка свідомо терпить правий екстремізм, антисемітизм і расизм у своїх лавах».

Осінь, ситуація на фронті в Україні та пристосованість Німеччини до енергетичних проблем покажуть, наскільки сильним буде опір суспільства ФРН до впливу правого популізму та неонацизму.

 

Фото Reuters. Зїзд АдН у Магдебурзі
Фото Reuters. Зїзд АдН у Магдебурзі

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024