ФРН виганяє мігрантів: чому українців просять не хвилюватися

18 Жовтня 2023, 14:59
Біженці в Німеччині. Фото: DW 3710
Біженці в Німеччині. Фото: DW

Німецький уряд прагне швидше депортувати біженців, а суспільство різко змінило ставлення до них. У Німеччині наростила популярність націонал-популістична і проросійська партія «Альтернатива для Німеччини» (АдН), а головний опозиціонер Федеративної республіки Німеччина (ФРН) Фрідріх Мерц з Християнсько-демократичного союзу (ХДС) шкодує для біженців послуги стоматологів.

Журналіст Район.Закордон аналізує, чи насправді всі ці страхи стосуються українців у Німеччині, як про це мріє російська пропаганда?

Німеччина прийняла понад мільйон українців. У цій країні нашим платять найбільші допомоги – у вересні вона становила 502 євро на людину. Сімейна пара отримує 900 євро на двох.

Українські біженці мають право на державну оплату орендного житла, а ще ФРН виділяє дотації на дітей з України – приблизно 250 євро на місяць, та оплачує обов'язкові курси німецької.

Утім, адаптація українців триває по різному.

Влітку у Німеччині 11 днів шукали зниклого безвісти 12-річного Максима. Він живе у дитячому будинку і так сумував за матусею, що втік до неї у сусіднє місто за 50 кілометрів.

У серпні дитячий омбудсмен Дмитро Лубінець повідомляв, що 240 дітей було вилучено у батьків, що шукали притулку від війни в ЄС. Часто причина цьому – незнання мови, правил та звичаїв країн.

ФРН виганяє мігрантів?

Німеччина намагається дати лад – розселити та інтегрувати – не тільки українцям, але й щось вирішити з біженцями зі Сходу та Африки. Від 2017 року результати опитувань засвідчують, що кожен другий німець прохолодно ставиться до міграції, хоч і схвально ставиться до переїзду кваліфікованих фахівців.

Тема мігрантів нині найбільше хвилює німців. Про це сказали 44% опитаних DeutschlandTrend. На другому місці – екологія та зміни клімату (18%), на третьому – соціальна несправедливість/бідність/доходи (13%).

Не дивно, що у правлячій коаліції розробили жорсткий проєкт Закону про міграцію.

Уряд прагне максимально спростити процедуру депортування нелегальних біженців. Наприклад, поліція отримає більше можливостей для пошуку осіб, яких зобов’язали залишити країну, їй дозволять обшуки не тільки у житлі «нелегалів», але й у будь-якого громадянина Німеччини.

Але важливо наголосити: йдеться про нелегальну міграцію, а не українців. Вони захищені директивою Ради ЄС про тимчасовий захист, яку пролонгували до весни 2025 року.

Фото: DW

Неонацисти постукали з дна

Німеччина закручує гайки мігрантам на тлі небувалого зростання популярності правопопулістичної партії «Альтернатива для Німеччини» (Alternative für Deutschland).

Ця політсила, в успішне існування якої у сучасній ФРН ніхто не вірив, нині сидить у Бундестазі. Неонацисти, так їх ще називають, виграли багато місцевих виборів на сході Німеччини. Нині це партія №1 на сході, а в розрізі усієї країни має 2-3 рейтинг популярності.

«Альтернатива» після закриття через санкції проросійських ЗМІ в Європі стала справжнім новим «рупором Кремля». Вона систематично звертається до теми України з наративом про те, що Києву та українцям не варто допомагати, щоб не далі «не розпалювати війну».

Від моменту заснування у 2013 році АдН – виразно антимігрантська партія, яка здобула рейтинг на критиці кількох хвиль біженців у Німеччину, які пустила Меркель.

Тепер вони добралися і до українців. Влітку представництво АдН у Гамбурзі опублікувало фото з сайту продажу квитків на автобусні рейси до України. Мовляв, подивіться: попри величезну кількість рейсів, купити квитки до «зони бойових дій» неможливо.

Скриншот з провокаційного відео АдН

У липні у мережі з’явилося відео «Хайль, Зеленський», яке нібито є соціальною рекламою саме «Альтернативи для Німеччини». Наратив – той самий: Німеччина допомагає Україні собі у збиток.

На щастя, АдН – поки далека до входження у коаліцію в уряді, а до наступних виборів в Німеччині два роки.

«АдН здатна вплинути негативно тільки на рівні контролю за якоюсь з земель. На рівні міста вплинути негативно не може, але може дрібно пакостити. Чим і буде займатись – робити демонстративні кроки в гонитві за рейтингами», – розповів нам Олександр Снідалов, український активіст у Берліні.

Скриншот з провокаційного відео АдН

Високі виплати – більше мігрантів

Проблему біженців вирішили використати і в опозиційній нині силі – Християнсько-демократичному союзі. Там вважають, що відносно щедрі соціальні виплати в Німеччині спонукають мігрантів шукати притулку саме в цій в країні.

Олії на пательню налив Фрідріх Мерц – наступник Меркель на посаді голови ХДС. Він на ток-шоу про міграцію видав незбагненне.

«Населення божеволіє, коли бачить, що 300 тисяч прохачів притулку отримали відмову, але не залишають країну, а отримують всілякі соціальні послуги, повну медичну допомогу. Вони сидять у лікаря і роблять нові зуби, а німецькі громадяни при цьому не можуть записатися на прийом», – сказав Мерц 28 вересня на каналі Welt.

Цей вислів викликав шквал критики. «Жалюгідний популізм за рахунок найслабших», – це найлегше, що почув про свою заяву Мерц. Але найгірше – його звинуватили у потуранні «Альтернативи для Німеччини», а фактично у використанні риторики АдН задля політичної вигоди.

Фото: DW

Навіть голова асоціації стоматологів Німеччини спростував Мерца і сказав, що записатися на прийом до стоматолога нескладно, а шукачі притулку у перші 18 місяців свого перебування в Німеччині справді мають лише обмежений доступ до медичних послуг.

Український активіст у Берліні Олександр Снідалов має про це свою думку: «Скорочення допомоги може відбутися, якщо в Німеччину підуть хвилі біженців з близького сходу. Але заяви Мерца радше передвиборча риторика, ніж свідчення кардинальної зміни політики ХДС».

Хай там як, але українців з Німеччини наразі ніхто не виганяти не хоче.

Ба більше: німці загалом позитивно оцінюють приїзд українців. Наприклад, Федеральне агентство зайнятості очікує значного покращення на ринку праці завдяки біженцям з України.

65 тисяч українців сплачують внески соціального страхування, отже, працюють на повну ставку. А ще ж є ті, хто працює на мініджоб, тобто з оплатою не більше 520 євро на місяць. П'ята частина працездатних українців знайшли роботу у Німеччині.

Фото: DW

Тому й частка респондентів-українців, які висловили намір залишитися назавжди або протягом кількох років після закінчення війни, зросла з 39 до 44% у порівнянні з попереднім опитуванням. Такого висновку дійшли експерти Інституту вивчення економіки Мюнхена.

Крім того, Німеччину обирають молоді й освічені українці. Вони масово переїздять із Польщі до Німеччини. Дослідження на замовлення Канцелярії прем’єр-міністра Польщі з'ясувало, що понад половини українських біженців віком до 35 років, які спочатку знайшли притулок у Польщі, переїхали у 2023 році до Німеччини.

«Німецький уряд зацікавлений в українських мігрантах, бо відчуває сильний брак робітників і старіння нації. Наші мігранти — передишка у контексті демографічних проблем. Тому ставлення до них радше позитивне. В першу чергу, через те, що вони прагнуть працювати та інтегруватись», – розповів Снідалов.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024