«Хочемо стати рівноправними партнерами з європейськими громадами», – Шацький селищний голова

27 Жовтня 2023, 13:32
Пожежне авто для Шацької громади від німецьких партнерів 1370
Пожежне авто для Шацької громади від німецьких партнерів

Прикордонна Шацька громада другий рік поспіль приймає непередбачувані виклики, пов'язані з воєнним станом. Вирішує злободенні питання, зміцнює державний кордон, допомагає українській армії і водночас тісно співпрацює з Європою, шукаючи партнерів у Польщі, Литві, Естонії, Німеччині. 

«Порівняно з довоєнним періодом, у казні громади зменшилося доходів, тому в реалізації корисних для мешканців проєктів нам допомагають друзі з-за кордону», – каже Шацький селищний голова Сергій Карпук

Ворота до Європейського Союзу

Шацьку громаду по праву можна назвати фортецею України на кордоні з Білоруссю і воротами до Європейського Союзу. Пріоритети краю на цих двох кордонах суттєво змінилися з початком повномасштабного вторгнення.

Зі слів Сергія Карпука, раніше кордони з Білоруссю давали можливість мешканцям громади побувати в сусідній країні, зробити закупи, відвідати родичів. Так само білоруси їхали до Шацька, особливо полюбляючи в літній період відпочивати на Шацьких озерах. Війна все кардинально змінила. Білорусь стала пособницею злочинного путінського режиму, і державний кордон закрили.

Сергій Карпук, Шацький селищний голова
Сергій Карпук, Шацький селищний голова

«Другий рік поспіль ми посилено проводимо заходи безпеки, укріплюючи рубежі, унеможливлюючи прохід ворога. Роботи не припиняємо дотепер. Щодо Польщі, то ми були трішки далі від цієї країни, проте підтримували дружні стосунки, планували побудувати пункти пропуску, щоб посилити співпрацю і наблизитися до Євросоюзу. Коли почалася війна, Польща однією з перших подала нам руку допомоги, ставши надійним партнером в питанні підтримки мирних мешканців і зміцнення обороноздатності. Сьогодні ми продовжуємо обмінюватися ідеями з нашими друзями-поляками, брати участь у спільних проєктах і надіятися, що саме через Польщу нам, українцям, відкриють двері у цивілізований світ Європи», – розповідає очільник громади.

Нещодавно у селі Мельники відбулася традиційна міжнародна акція «Дорога до миру», де українці й поляки вшанували пам'ять вбитих у 1939 році більшовиками біля цього населеного пункту польських воїнів. Співпрацю у форматі заходу зі спільною для двох держав сторінкою історії Сергій Карпук називає важливою для нашої держави в цілому і Шацької громади зокрема. 

І найперше – в плані зміцнення позицій України у світі, питання якої повинно звучати в кожній європейській країні.

Читайте такожУ Мельниках вшанували пам’ять вбитих більшовиками польських військовослужбовців

Міжнародний захід у Мельниках
Міжнародний захід у Мельниках

«Про нас мають знати не тільки представники влади, а й прості мешканці. Мають розуміти, що війна в центрі Європи – це не тільки наша справа, що ворог з Росії – не тільки наш ворог. В цей складний час ми хочемо не просто просити допомогу в європейців, а стати з ними рівноправними партнерами, спільно реалізовувати проєкти. І такі заходи, як у Мельниках, є досить результативними. Акція пам’яті «Дорога до миру» – це не лише зміцнення наших хороших стосунків із Польщею, а й плідна співпраця на рівні муніципалітетів, регіонів, ствердження нашої єдності, нашої сили й міці в питанні боротьби зі спільним ворогом», – наголошує селищний голова.

На спільному заході українці разом з поляками вшанували пам’ять загиблих польських прикордонників, а також і новітніх героїв сучасної війни з-поміж жителів села Мельники, які поховані неподалік – Ігоря Хомика та Олександра Жипу

Українці показали свою солідарність із польським народом, який зазнав втрат в 1939 році від більшовиків, а також продемонстрували, наскільки героїчно і самовіддано боронять сьогодні українські воїни весь цивілізований світ від ворога з Росії, жертвуючи найціннішим.

Сергій Карпук сьогодні налагоджує тісний контакт не лише з сусідами-поляками, а й з Німеччиною, Естонією, Литвою. 

Читайте такожШацьк та німецьке місто Браке підписали угоду про співпрацю

Шацьк та німецьке місто Браке підписали угоду про співпрацю
Шацьк та німецьке місто Браке підписали угоду про співпрацю

«У нас складаються дружні стосунки з німецьким містом Браке, з яким ми закріпили співпрацю на рівні муніципалітетів, підписавши угоду про партнерство. За час спілкування ми стали набагато ближчими, жителі міста Браке і всієї Нижньої Саксонії  почули про Україну, про Шацьку громаду. 

Після наших зустрічей вони стали розуміти, що Україна є окремою самодостатньою державою зі своєю багатою історією, культурою, мовою, і аж ніяк не складовою Росії чи Радянського союзу, почули правду про війну, про те, що ми боронимо своє: країну, домівки, рідних. З німцями ми вже утвердилися як партнери. 

На сьогодні спільно реалізували проєкт з пожежної безпеки – отримали від муніципалітету Браке для потреб Шацької громади пожежний автомобіль. Це практично нове авто сьогодні вже перебуває в Шацьку і незабаром дасть нове життя підрозділу місцевої пожежної охорони. Крім того, наша громада зробила перші кроки на шляху до співпраці з литовським містом Бірштонас», – зазначає очільник громади. 

Читайте також: Партнери з Німеччини передали Шацькій громаді пожежний автомобіль

На глобальному саміті з відкритого урядування, який відбувся в Таллінні (Естонія) Шацька громада була представлена як переможниця конкурсу «Кращі історії незламності та співдії в громадах під час війни». Там Сергій Карпук показав здобутки громади й зробив перші кроки до співпраці з цією країною. 

На саміті в Естонії
На саміті в Естонії

Читайте такожШацький селищний голова представляє Волинь на саміті в Естонії

Здобутки децентралізації та впровадження цифрових технологій

Саме на саміті він почув від колег з інших країн, що Україну вважають у світі сильною державою, яка дає достойну відсіч агресору, має великі здобутки у сфері децентралізації і є однією з перших у Європі із впровадження цифрових технологій. 

До речі, в Шацькій громаді також впровадили ряд цифрових інструментів – це електронні журнали й щоденники в школах; перший на Волині Дія.Центр, який відкрили в селищі у 2021 році; мобільна валіза для ЦНАПу, електронний документообіг, моніторинг якості повітря. Центр безпеки селищної ради теж впроваджує різні цифрові можливості: камери відеонагляду, єдиний номер громади тощо.

Читайте такожЕлектронні щоденники і журнали в школах - результат участі Шацької громади в міжнародній програмі

Війна внесла корективи

Воєнний стан кардинально змінив погляди й життя мешканців Шацької громади. Багато хто втратив роботу, змушений був залишити домівки, рідних і, взявши зброю до рук, стати на захист України. Багато військовослужбовців з Шацька і навколишніх сіл служать у ЗСУ, прикордонних підрозділах. Загалом державу боронить п’ята частина всіх військовозобов’язаних у громаді. 

На початку повномасштабного вторгнення певна частина мешканців виїхала, але більшість з них повернулася. Два відсотки учнів навчаються за кордоном чи в інших регіонах країни, натомість на один відсоток збільшилася кількість школярів у навчальних закладах за рахунок переселенців. На початку війни в Шацьку громаду прибуло близько двох тисяч ВПО, зараз залишилося до 400 осіб.

Останній період – це роки викликів для освіти громади. Пандемія коронавірусу, а зараз повномасштабна війна суттєво обмежили можливість дітей фізично відвідувати школу й тим самим підштовхнули до пошуку нових форматів навчання. 

На сьогодні всі загальноосвітні навчальні заклади громади мають укриття і проводять навчання офлайн, хоча є і змішана форма занять, і дві зміни. Відштовхуються від того, скільки дітей одночасно може вмістити укриття.

Читайте такожВ школі села Самійличі облаштували укриття

У громаді постійно допомагають воїнам, які зараз на всіх фронтах захищають Україну.

«Процес збору коштів на різні потреби для захисників у нас, можна сказати, безперервний впродовж майже двох років. Основні запити на сьогодні – це автомобілі, квадрокоптери, тепловізори, зарядні станції, генератори. Чуємо кожного, підтримуємо воїнів як адресно, так і цілі військові частини. Найбільше передали необхідних речей, техніки і пристроїв прикордонникам, бригаді спеціального призначення «Азов», 100 бригаді», – розповідає селищний голова.

Допомога партнерів – надійна опора громади

Громада впродовж двох років бере участь у проєкті USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»). За цей час вдалося реалізувати декілька важливих проєктів і залучити відповідний ресурс на отримання матеріальних цінностей, а також скористатися фаховою консультативною та методологічною допомогою експертів.

Читайте такожУ Шацьку підсумували п'ятирічну співпрацю з американським проєктом

Зі слів Сергія Карпука, проєкт USAID дав можливість вирішувати в громаді першочергові завдання, долати перешкоди, спричинені війною і її наслідками. Надзвичайно важливим є те, що завдяки проєкту установи і заклади отримали генератори – саме перед минулим опалювальним сезоном, який відзначився постійними перебоями в електропостачанні. 

Завдяки генераторам у громаді безболісно пережили зиму, не перериваючи господарської діяльності та надаючи можливість мешканцям користуватися необхідними послугами й при цьому почуватися захищеними. Пальне для безперебійної роботи генераторів також надали партнери з проєкту USAID. Знадобився і набір наметів, які в громаді використовували як пункти незламності та для проведення заходів і зустрічей з людьми.

«Крім того, прикордонна Шацька громада мала гостру потребу в комунальній техніці, яка зросла в рази після повномасштабного вторгнення. Потужний екскаватор, який ми отримали від міжнародних партнерів, допомагає в облаштуванні та укріпленні державного кордону, прочищенні меліоративних каналів, утриманні дорожньо-транспортного покриття комунальних доріг.

 

Лише завдяки проєкту ми змогли покращити матеріальну базу Шацької лікарні й навчальних закладів, замінивши старе обладнання на нове. Так, Шацька лікарня отримала дві підлогомийні машини, школи й дитсадки – комплект меблів для їдальні, електричні плити, пароконвекційні печі, лінії роздачі, вітрини кондитерські з холодильним агрегатом, шафи холодильні, шафи морозильні, посудомийну машину, стелажі кондитерські, шафи гардеробні, посуд та інше кухонне обладнання», – розповідає Сергій Карпук.

Читайте такожШацька громада отримала міжнародну технічну допомогу: екскаватор-навантажувач

Екскаватор від проєкту USAID «ГОВЕРЛА»
Екскаватор від проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

У межах грантового проєкту «Цивільний захист з добровільними пожежними командами (ДПК) для громад – партнерок проєкту USAID «ГОВЕРЛА» відбулося навчання для пожежників Шацької громади, яким надали в користування сучасні мотопомпу, ліхтарі, костюми, бензопили, набір рятувальних інструментів, бензоріз, розтискач, телескопічний домкрат, різак.

Попри війну, в громаді думають про майбутнє, про поступ і розвиток. Керівництво знає, що будь-яка діяльність повинна починатися з правильного планування, тобто з розробки стратегічних документів. І в цьому селищній раді теж допомагають фахівці проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Розробка стратегії розвитку громади, створення Комплексного плану просторового розвитку території – це ті амбітні проєкти, які тут намагаються реалізувати за підтримки міжнародних партнерів.

Не за горами зима. В Шацькій громаді ще з весни готувалися до цього періоду. Сьогодні установи на 99 відсотків забезпечені дровами й торфобрикетом. Завдяки партнерам селищна рада отримала і придбала до 40 генераторів різних потужностей. В кожному старостинському окрузі готові до відкриття пункти незламності, де буде світло, люди під час надзвичайних подій зможуть зарядити гаджети, погрітися та перебути складний період.

Щодо місцевого бюджету, то його, за словами селищного голови, в громаді виконують і перевиконують. Вільні залишки спрямовують переважно для Збройних сил України. Лише цього року на зміцнення кордону, безпеку та оборону передали понад 17 мільйонів гривень. 

Також цьогоріч змогли забезпечити співфінансування в межах декількох важливих проєктів: створення громадських просторів, облаштування укриттів, будівництво Піщанської школи, утримання комунальних доріг.

У громаді завершують будувати Піщанську школу
У громаді завершують будувати Піщанську школу

Що реалізовуватимуть в майбутньому

Щодо будівництва школи в Піщі, то зараз роботи на завершальному етапі. Потрібно 7 мільйонів гривень, щоб завершити будівництво центрального корпусу, де навчатимуться діти. На сьогодні селищна рада має 4 мільйони з місцевого та обласного бюджетів, і вже до кінця року планує закінчити будівельні роботи, щоб з 1 січня діти змогли сісти за парти в новому сучасному освітньому закладі.

Читайте такожПіщанська школа: коли завершать будівництво навчального закладу

«Загалом у нас дуже багато нереалізованих ідей. Найперше хотілося б реконструювати приміщення кінотеатру в Шацьку, створити краєзнавчий музей. Ці проєкти ми обов’язково втілимо в життя після перемоги над ворогом. Сьогодні маємо багато комунальних будівель по всій громаді, в які десятиліттями не вкладали кошти, котрі потребують оновлення, реконструкції. Поки що намагаємося реалізувати те, що є нагальним: перекрити дахи у школі села Пульмо, дитсадках №2 селища Шацьк та села Прип’ять тощо», – зазначає очільник громади.

У більш далекій перспективі Сергій Карпук хоче зробити озерний Шацький край привабливим для туристів протягом усього року, а не лише влітку. Чітко усвідомлює, що для цього потрібно створити для гостей потужну інфраструктуру, якісні умови для відпочинку, лікування, реабілітації. 

Перебуваючи в Литві, в невеликому Бірштонасі, він побачив, чим це містечко цілорічно приваблює туристів. Це курорт з мінеральною водою, де є три потужних спа-центри, десяток басейнів, якісні послуги, розмаїття розваг для туристів.

«Нам також треба рухатися в цьому напрямку. Сьогодні в наш озерний край не прийде інвестор через війну. Але я вірю, що з часом ми змогли б достойно конкурувати з найкращими курортами Європи», – впевнено розповідає очільник.

Наступний рік принесе чергові виклики для Шацької громади, оскільки ПДФО, який сплачують військовослужбовці у місцевий бюджет, хочуть спрямувати у державну казну. Тобто, зі слів Сергія Карпука, бюджет може втратити 40 відсотків коштів, які можна було б використати на допомогу військовим, зміцнення кордонів, інші першочергові потреби. 

Тому в 2024 році найперше працюватимуть над наповненням бюджету, шукатимуть фінансові резерви, аби забезпечити основні функції місцевого самоврядування з виплати зарплати, діяльності установ, надання якісних послуг. І продовжать писати грантові проєкти, налагоджувати зв’язки з новими партнерами, в тому числі з-за кордону, бо це, по суті, сьогодні єдиний шлях для розвитку громади.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024