Гроші для України у режимі очікування: ЄС чубиться з опозицією, у США почалися вибори

03 Листопада 2023, 11:45
Гроші для України у режимі очікування 2117
Гроші для України у режимі очікування

У Брюсселі чубляться з Орбаном і Фіцо щодо допомоги Україні, а у Сполучених Штатах республіканці з демократами на тлі початку президентської гонитви зробили гроші для України заручником політичних амбіцій. Тим часом Україні необхідні щонайменше 18 млрд дол. для фінансування дефіциту бюджету у 2024 році. На душі тривожно.

Євросоюз «ламатиме» Орбана з Фіцо

20 червня Єврокомісія ініціювала створення спеціального Фонду допомоги Україні на суму до 50 мільярдів євро. Він має забезпечити стабільну і передбачувану фінансову підтримку країни в період з 2024 по 2027 рік.

Пропонується, що до нього входитиме пряма підтримка у вигляді грантів і кредитів, надання гарантій, фінансування органів влади та громадянського суспільства України для приведення у відповідність до норм ЄС.

Орієнтовна частка позик становитиме дві третини (33 мільярди євро), а грантів – одну третину (17 мільярдів євро).

17 жовтня створення фонду схвалив з низкою застережень Європейський парламент. Фонд має запрацювати до кінця року, щоб забезпечити безперервну підтримку України з січня 2024 року.

Але у гру під час саміту Ради ЄС 27 жовтня вступили прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та його колега зі Словаччини Роберт Фіцо. Орбан заявив, що не підтримає в нинішньому вигляді запропонований перегляд бюджету ЄС, який передбачає виділення Києву 50 мільярдів євро допомоги. Брюссель міг би переконати Угорщину відмовитись від свого вето, розморозивши частину коштів для країни. Але тепер Орбан не один.

Віктор Орбан
Віктор Орбан

Фіцо погодився підтримати створення Фонду допомоги Україні, але натомість поставив низку умов для цього.

Він наполягає, щоб з боку Брюсселя не було жодних скорочень фінансової підтримки фермерів і так званого фонду згуртованості, покликаного зменшити різницю в рівні життя між біднішими і багатшими країнами ЄС. Словаччина є однією з найбідніших країн ЄС і тому отримує підтримку з фонду згуртованості.

Інша умова Фіцо: гарантії того, що виплати ЄС Україні «не будуть привласнені», оскільки Україна є нібито «однією з найбільш корумпованих країн у світі». Крім того, згідно з його позицією, частина додаткових грошей ЄС повинна також піти словацьким компаніям, які беруть участь у відновленні України.

Америка на порозі нового шатдауна

На жаль, допомога Україні у центрі уваги передвиборчої гонитви Джо Байдена та Дональда Трампа.

1 жовтня за кілька годин до можливої зупинки роботи уряду США (шатдаун) дві палати Конгресу проголосували за 45-денний кошторис, урятувавши сотні тисяч американців від звільнення. За цей період республіканці та демократи повинні дійти згоди щодо федерального річного бюджету. Існує ймовірність, що цього не станеться і країна знову увійде в політичну кризу.

Для України тимчасовий кошторис був кращим за його відсутність, адже не зупинили військову підтримку, зокрема, навчання пілотів. Але новини зі США стривожили українців, бо через позицію частини Республіканської партії понад 6 млрд доларів, які мали піти на безпекові потреби нашої держави, виключені з фінального варіанта бюджетної резолюції.

Першим слово взяв Байден, який запропонував об'єднати американську допомогу для Ізраїлю та України у запиті на додаткове фінансування у 106 млрд доларів.

Джо Байден
Джо Байден

Республіканці, звісно, проти. Wall Street Journal пише, що серед республіканських сенаторів є широка підтримка допомоги Ізраїлю, однак менше — для підтримки України.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Для затвердження законопроєкту потрібні голоси принаймні 60-х зі 100 сенаторів, а отже демократам, які мають 51 крісло, потрібно принаймні 9 голосів республіканців. Будь-які закони також потребують затвердження у Палаті представників, де республіканці мають незначну більшість.

Після обрання нового спікера республіканці в Палаті представників подали проєкт пакета допомоги Ізраїлю на 14,3 млрд доларів. Для оплати пакета пропонується скоротити на таку суму фінансування Служби внутрішніх доходів. Але це, на думку демократів, негативно вплине на боротьбу з податковими шахрайствами і може збільшити дефіцит бюджету.

Майк Джонсон
Майк Джонсон

Цікаво, що за демократів «вписався» лідер республіканців в Сенаті Мітч МакКоннелл.

Він фактично опонує однопартійцю Джонсону, який хоче роз'єднати пакети допомоги. МакКоннелл наполягає на голосуванні допомоги Україні та Ізраїлю в єдиному пакеті.

Президент США Джо Байден пообіцяв, що накладе вето на пропоноване республіканцями в Конгресі рішення про термінову військову допомогу одному лише Ізраїлю, без України та інших союзників, якщо ця пропозиція пройде обидві палати Конгресу.

У Конгресі США
У Конгресі США

Ультиматум республіканців

У відповідь конгресмени з Республіканської партії США підготували список вимог для продовження допомоги Україні. Його першого листопада опублікував конгресмен від штату Каліфорнія Майк Гарсіа. У документі вказано, що адміністрація Байдена та Київ повинні надати Конгресу «стратегію перемоги», яка міститиме точні оцінки, кінцеву мету та критерії завершення війни.

За інших умов додаткові запити на допомогу для України є «неприйнятними», як вважає Гарсіа. В документі сказано, що Байден та глава Пентагону Ллойд Остін повинні інформувати США про перебіг війни, прогрес ЗСУ, оновлену ситуацію щодо наступу Сил оборони та «називати причини патової ситуації».

Також керівники країни повинні пояснити, яка зброя відправляється та як вона допоможе ЗСУ перемогти. Ба більше, Білий дім повинен опублікувати список озброєння, яке ще не побувало в Україні, але яке зможе змінити ситуацію на фронті.

Президент США також повинен пояснити, що станеться, якщо американська допомога Україні припиниться і чи за таких умов відмовляться від її надання партнери США.

Республіканці висунули вимоги й Казначейству на Мінфіну. Ті повинні прозвітувати Конгресу про рівень використання антиросійських санкцій.

Європейський десант підтримки

У Європі розуміють, хто є локомотивом підтримки України і деякі політики мають намір здійснити турне по США, щоб зміцнити підтримку України.

«Нам потрібно знайти способи достукатися до громадськості по обидва боки Атлантики — не забувати, що є справжні виборці, які бачать свої проблеми певним чином. У нас є план поїздки в окремі штати, зустрічі, наприклад, з компаніями, які продають обладнання, яке фактично створює робочі місця в США. Більшість грошей, які були витрачені на Україну, насправді були витрачені в США», — сказав Politico міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс

Ландсбергіс зазначив, що презентація, в якій країни Балтії та інші країни, які мають тісні зв’язки з Україною, висловлюються на користь подальшої підтримки, «може спрацювати, якщо її проведуть не лише американські політики, а й ті, хто залежить від цієї допомоги».

Ландсбергіс не вказав, які ще країни можуть поїхати зі своєрідним турне по США. Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас сказала Politico, що її міністр закордонних справ був в Арканзасі.

У Вашингтоні сенатори заявили, що інформаційна робота європейських лідерів може допомогти зміцнити підтримку Києва серед втомлених війною виборців. Будь-яка допомога від мандрівних європейських політиків може бути корисною для Білого дому.

Карен Донфрід, колишній помічник держсекретаря США з європейських і євразійських справ, вважає, що європейцям важливо показати: вони поділяють тягар зі США, а країни Балтії – чудовий прикладом того, що вони роблять для України на національному рівні та у ЄС.

Україна – в полі зору американців

Американці поки переважно рішуче підтримують Київ. Загальнонаціональне опитування в США, проведене Chicago Council on Global Affairs на початку жовтня, показало: 84% вважають, що путін становить небезпеку для інтересів США, майже дві третини вважають, що припинення військової підтримки буде розцінено союзниками США як ознака слабкості.

Опитування Chicago Council on Global Affairs
Опитування Chicago Council on Global Affairs

Інше жовтневе опитування (від агенції Quinnipiac) показало: майже дві третини американських виборців кажуть, що підтримка України у її війні проти росії відповідає національним інтересам США, 28% з цим не погоджуються. Лише 36% респондентів вважають, що США роблять належне, щоб допомогти Україні у війні. 37% - що США роблять надто багато, а 20% кажуть, що США роблять надто мало.

Думки щодо обсягу підтримки різняться залежно від політичної партії. Республіканці загалом кажуть, що США роблять занадто багато, тоді як демократи твердять, що США роблять стільки, скільки треба. Соціологи кажуть, що рівень підтримки серед населення США і військової та економічної допомоги Україні знижується через власні фінансові клопоти американців.

Сенат
Сенат

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024