Гранти для українських медіа: що пропонує Європейський фонд за демократію незалежним виданням

23 Січня 2024, 16:00
Програмна консультантка European Endowment for Democracy Наталія Клочун 5750
Програмна консультантка European Endowment for Democracy Наталія Клочун

На восьмому West Media Forum у Луцьку учасники обговорили тему можливостей, що сьогодні існують для медіа. 

Програмна консультантка European Endowment for Democracy (Європейський фонд підтримки демократії) Наталія Клочун розповіла медійникам, хто ж може претендувати на гранти EED та як приймають грантові заявки.

Спікерка зауважила, що Європейський фонд за демократію – це незалежна грантодавча установа, якій уже 10 років. У 2013 році фонд створив Європейський Союз, як незалежний, гнучкий і додатковий до існуючих механізмів надання фінансової грантової допомоги громадянському суспільству та незалежним медіа в країнах європейської політики сусідства та поза нею.

«Протягом цих 10 років EED підтримував в Україні близько сотні розгалужених ініціатив, які знаходяться по всіх території країни. Для прикладу, в 2023 році підтримано близько 40 ініціатив на загальну суму 3,5 мільйона євро. Близько 60% – це, власне, незалежні медіа», – розповіла Наталія Клочун.

Спікерка також назвала всі тематичні напрямки у яких працюють грантери. Окрім незалежних медіа, це також антикорупційна та правозахисна діяльність, громадянська активність, молодіжні ініціативи, а також мистецтво і культура як засоби просування демократичних принципів.

Читати також: Можливості, інновації, трансформації та виклики: про що говорили на VIII West Media Forum у Луцьку 

«Попри те, що більшість з грантерів працюють в описаних тематичних напрямках, ми також вітаємо інші креативні, незвичні шляхи просування демократії», – зауважила програмна консультантка EED.

Водночас спікерка звернула увагу на те, що фонд не фінансує ініціативи, які передбачають субгрантинг, гуманітарні ініціативи.

«Оскільки фонд створений як додатковий механізм до існуючих, ми в першу чергу орієнтуємося на ті ініціативи, які не можуть отримати фінансування у інших донорів. Наприклад: стартапи, нові незалежні медіа, які зазвичай важче утримати без грантової історії», – зауважила Наталія Клочун.

Було також названо типи фінансування.

«Наприклад, це може бути інстуційна підтримка. Власне незалежні медіа в переважній більшості її і отримують. Може також бути проєктна підтримка. Фонд також має таку можливість як бріч-фандінг. Тобто таке перехідне фінансування. Це, наприклад, якщо у медіа або громадської організації є короткий проміжок часу між двома циклами фінансування їхніх основних донорів. Або, коли медіа або ГО не мають фінансування, або ж є підтвердження фінансування, яке стартує лише за кілька місяців. У такому випадку можна податися на таке короткострокове перехідне фінансування. Також є екстрене фінансування. Це можуть бути стартапи, нові організації, які не мають можливості отримати фінансування з тих чи інших причин. Наприклад, той самий географічний принцип, коли більшість донорів зараз обирають регіони, які постраждали від повномасштабної війни», – розповіла спікерка форуму.

Заявки у фонді приймають на постійній основі. Європейський фонд за демократію не оголошує конкурсів, немає дедлайнів, немає тематичних пріоритетів. Заявки приймають на сайті англійською або українською мовами.

«На нашому сайті ви також зможете знайти відповіді на найпоширеніші запитання. Ознайомлюйтесь, скачуйте бюджет, заповнюйте і подавайтеся», – звернулась до учасників форуму програмна консультантка European Endowment for Democracy Наталія Клочун.

Читати також: Фінансова незалежність, інновації та партнерства: як Internews в Україні допомагає медіа

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024