Реакція світу на війну росії проти України: 1-7 серпня

07 Серпня 2022, 10:13
Реакція світу на війну росії проти України: 1 серпня 8529
Реакція світу на війну росії проти України: 1 серпня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

7 серпня

10:13

У Берліні влаштували протестну виставу та виставку про злочини Радянського Союзу. Мета акції — пояснити, чому радянська історія така важка і болісна для українців, а прославлення СРСР в очах українців — неправильне. 

07:56

Британська компанія Fenix Insight, яка спеціалізується на знешкодженні вибухівки і розвідці, оголосила про збір коштів для створення наборів гральних карт із зображенням вибухонебезпечних об’єктів – їх хочуть передати українцям, аби ті вчилися в ігровій формі їх виявляти. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на The Times.

07:23

П'ять турецьких банків вводять російську платіжну систему «Мир», – повідомляє Bloomberg з посиланням на заяву президента Туреччини Ердогана після повернення з переговорів з путіним.

07:14

Китай спостерігає, чи досягне росія успіху у війні проти України. Адже успіх рф означитиме, що відкрита агресія працює, а Захід не протидіє цьому. Тоді КНР отримає зелене світло робити з Тайванем все, що заманеться. Щодо підтримки України з боку США, то в разі ускладнення ситуації з Тайванем, ця підтримка не зменшиться і на це є кілька причин. Про це розповів американський дипломат Курт Волкер.

6 серпня 

17:13

Радник керівника ОП Подоляк підтвердив передачу Україні авіації від Північної Македонії. 4 серпня стало відомо, що країна вирішила передати чотири штурмові літаки Су-25.

16:08

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував президенту росії володимиру путіну організувати переговори з Володимиром Зеленським, пише Бабель.

Він зазначив, що бачить позитивні відображення у діалозі з росією на Кавказі, в Сирії та в Україні. І додав, що ініціатива експорту українського зерна через Чорне море є останнім прикладом цього.

«Незважаючи на труднощі на місцях, я також твердо вірю, що криза буде вирішена за столом переговорів. Я ще раз нагадав пану Путіну, що ми можемо прийняти його зустріч із паном Зеленським», — заявив Ердоган за підсумками зустрічі у російському місті Сочі.

Але, за словами турецького лідера, переможця у війні в Україні не буде.

5 серпня

23:09

Польське представництво міжнародної правозахисної організації Amnesty International через день після виходу її скандального звіту опублікувало заяву, в якій засудило злочини російської армії в Україні.

22:32

Reuters: США готують новий пакет військової допомоги Україні на $1 мільярд, який включатиме боєприпаси для зброї далекого радіусу дії та броньований медичний транспорт.

21:21

Путін та президент Туреччини Ердоган під час перемовин досягнули домовленостей про часткову сплату Анкарою за російський газ в рублях. 

Про це пише Суспільне.

Також президенти наголосили на необхідності виконання стамбульської «зернової угоди», зазначивши, що російське зерно мають також експортувати.

20:13

Влада Берліна заборонила виставку підбитих в Україні танків РФ, бо в них «загинули люди».

19:05

Росія попросила Туреччину допомогти обійти санкції, які проти неї запровадили через війну в Україні. Про це пише Бабель.

Російська пропозиція, яку перехопили перед зустріччю володимира путіна та Реджепа Ердогана у Сочі, вказує на те, що росія сподівається, що Туреччина допоможе. Утім, як пише газета, немає жодних ознак того, що Туреччина погодиться.

18:30

Посольство Латвії в РФ припинило видачу будь-яких віз росіянам. Єдиним винятком може бути похорон близьких родичів, повідомляє пресслужба посольства.

Посольство Латвії в Росії заявило, що на невизначений термін припинено прийняття заяв на отримання віз для громадян РФ.

Виняток може бути зроблено лише для участі у похороні близького родича.

16:40

Повітряні сили Збройних сил України «не мають інформації» про передачу Північною Македонією Україні чотирьох штурмових літаків Су-25. 

Про це заявив речник сил Повітряних сил ЗСУ України Юрій Ігнат на брифінгу у п’ятницю, повідомляє «Європейська правда».

«Ми не маємо зараз підтвердження від офіційних джерел ні (Північної) Македонії, ні Міністерства оборони України щодо передачі цих літаків. Це з'явилося в пресі, а у нас завжди люди надійні, біжать попереду потяга, завжди хочуть бути першими, висвітлювати ці події. Поки що ми такої інформації не оприлюднювали, не маємо», – сказав Ігнат на брифінгу.

 

У четвер ЗМІ повідомили, що Північна Македонія передала Україні чотири штурмові літаки Су-25, які отримала від Києва під час конфлікту у 2001 році.

Міністерство оборони Північної Македонії на запит видання MKD не підтвердило і не спростувало інформацію, зазначивши, що рішення про надання Україні озброєння будуть «розсекречені й представлені в порядку прозорості».

14:04

Навчання зс рб у білорусі продовжили як мінімум до 13 серпня, – про це свідчить графік проведення навчань на білоруських полігонах.

13:00

У Білорусі стікерпаки в Telegram з назвами «Luka» та «Sasha 3%» визнали «екстремістськими матеріалами», – пише Українська правда.

12:24

За три місяці до платформи UNITED24 долучилися люди зі 110 країн світу, а загальна сума благодійних внесків перетнула позначку шість мільярдів гривень, – звітують у тг-каналі президента України Володимира Зеленського.

12:04

Канада відновлює операцію «Unifier» та відправляє 200 інструкторів для навчання українських бійців. Про це написав на своїй сторінці в Twitter міністр оборони України Олексій Резніков.

10:29

Білоруські військові відбули на навчання у Казахстан. Про це повідомляє Білоруський Гаюн, посилаючись на повідомлення Міноборони білорусі.

Навчання пройдуть на полігоні «Коктал», а також на території навчальних скель, вершин і перевалів Заілійського Алатау з 5 по 21 серпня.

Проте за інформацією Гаюна, літак поки що зупинився на російській авіабазі у Киргизстані, що за 500 кілометрів від полігона «Коктал».

09:49

Вранці з портів Одеси вирушив перший караван суден з українським збіжжям.

Як повідомляє міністр інфраструктури Олександр Кубраков, на борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN та POLARNET – 57 тисяч тонн української кукурудзи, яка направляється до Туреччини, Великої Британії та Ірландії.

07:21

Японія анонсувала черговий пакет допомоги Україні, до якого увійдуть безпілотники та фургони, – повідомляє прес-служба Міноборони країни.

Раніше Японія вже передавала бронежилети, каски, захисні маски, костюми хімзахисту, дрони та інше.

4 серпня

23:45

Влада Берліна відмовилася дозволити проведення виставки знищеної в Україні російської техніки перед посольством рф.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Tagesspiegel.

За словами нещодавно звільненого посла України в Німеччині Андрія Мельника, два оператори музеїв зголосилися виставити російську військову техніку, але Берлін відхилив їхню заявку.

«Знищена військова техніка Росії, яка буде виставлена в центрі Берліна, повинна дати людям у Німеччині на власні очі відчути жорстоку війну на знищення», – пояснив він.

Мельник звернувся до мерки Берліна Франциски Ґіффай з проханням вирішити ситуацію. Станом на зараз відповіді від берлінської влади не було.

21:51

Рада Європейського Союзу 4 серпня вирішила запровадити обмежувальні заходи щодо колишнього президента-втікача України Віктора Януковича і його сина Олександра у відповідь на агресію Росії проти України.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Рада ЄС додала Януковича та його сина до списку осіб, організацій та органів, які підпадають під обмежувальні заходи, запровджені у березні 2014 року, через «їхню роль у підриві або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України та стабільності та безпеці держави».

У випадку Олександра Януковича також ідеться про здійснення оборудок із сепаратистськими угрупованнями на Донбасі.

 

Відповідні правові акти опубліковані в Офіційному журналі ЄС.

20:51

Члени НАТО працюють з оборонними компаніями, щоб збільшити постачання зброї Україні.

Про це заявив в інтерв'ю Reuters генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Ми надаємо багато підтримки, але маємо зробити ще більше і бути готовими до довгострокових заходів», – наводить агентство слова глави Альянсу.

У цьому зв'язку Столтенберг повідомив, що наразі відбувається взаємодія між країнами НАТО й компаніями – виробниками озброєння й техніки.

«Ми зараз перебуваємо в тісному контакті та співпрацюємо з оборонною промисловістю, щоби виробляти й постачати більше різних типів боєприпасів, зброї, а також інших можливостей», – зауважив генсек НАТО.

20:10

Канада відправить до Сполученого Королівства до 225 військовослужбовців для навчання українських новобранців, перші інструктори прибудуть наступного тижня.

Про це повідомила в четвер міністр оборони Канади Аніта Ананд, передає «Європейська правда» з посиланням на Reuters.

Більшість інструкторів буде з 3-го батальйону канадської легкої піхоти принцеси Патриції, який базується в Едмонтоні (Альберта).

19:50

Північна Македонія передала Україні чотири літаки-штурмовики Су-25, повідомляє MKD.

 

Ці літаки Північна Македонія закупила в України під час конфлікту на території держави у 2001 році.

18:23

Фінське місто Лаппеєнранта, розташоване неподалік кордону з Росією, починаючи з п’ятниці щодня вмикатиме гімн України, аби продемонструвати свою підтримку українцям, – пише Українська правда.

16:03

Twitter заблокував акаунти пропагандистів РИА «Новости» в ЄС і Британії, – пише Українська правда.

15:58

Правозахисна організація Amnesty International заявила, що українські військові, які стримують російську навалу, наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази і розміщуючи озброєння в школах і лікарнях.

В Офісі президента України на це заявили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є ні чим іншим як участю в дискредитаційній кампанії РФ проти України.

11:27

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що Заходу варто прискорювати темпи допомоги зброєю Україні, інакше росія може знову здобути перевагу.

Як пише Європейська правда, його коментар під час візиту до Києва наводить ERR.

«Питання у тому, що зараз ситуація патова, і якщо Захід буде дивитися на це пасивно - центр ваги може зміститися на користь Росії… На складах союзників є системи озброєння та боєприпаси. Надання цієї зброї Україні одразу змінить баланс сил так, що перемога України стане можливою за коротший час. Питання – у сміливості та силі волі країн Заходу», – наголосив Урмас Рейнсалу.

Він також прокоментував заяви колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера про нібито готовність путіна до перемовин, зазначивши, що вважає Шредера агентом впливу і мета подібних заяв – послабити єдність Заходу. 

08:19

Міжнародний Комітет Червоного Хреста заявив, що не гарантував безпеку українських військовополонених, котрі виходили з «Азовсталі». 

Про це ідеться у заяві організації від 3 серпня, пише Бабель.

«Ми не гарантували безпеку військовополонених, котрі опинилися в руках ворога, бо це не в наших силах. Ми наперед розʼяснили це сторонам. Сторони конфлікту зобовʼязані забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та суспільної цікавості, а також від наслідків воєнних дій. Тільки сторони конфлікту можуть остаточно забезпечити безпеку військовополонених», – заявили у Червоному Хресті.

В організації наголосили, що під час виходу військових з «Азовсталі» були нейтральним посередником у координації зі сторонами конфлікту. Також Червоний Хрест записав усю інформацію про військових з розрахунком на те, що згодом буде дозвіл їх відвідувати.

Після теракту в Оленівці Червоний Хрест запросив доступу до колонії та до всіх місць, де лікуються постраждалі або куди могли бути перевезені тіла. Червоний Хрест також запропонував підтримати евакуацію поранених та безоплатно передати медикаменти, засоби захисту та матеріали для судово-медичної експертизи – ця пропозиція залишилась без відповіді, як і прохання про доступ. 

Організація заявила, що не може змусити «сторони конфлікту» надати доступ до військовополонених в Оленівці – «це залежить від доброї волі».

«Ми готові до дислокації в Оленівку. У нас уже є бригади медичної та судово-медичної експертизи, які працюють поблизу, оскільки ми працюємо в Донецьку з 2014 року», – додали у Червоному Хресті.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста відвідав «Оленівку» один раз, у травні, щоб доставити цистерни з водою. Тоді їм вдалося поспілкуватись з військовими, але не з усіма – не було доступу до військовополонених, яких утримували індивідуально.

29 липня українські силові відомства опублікували спільну заяву щодо теракту в колонії в Оленівці: формат евакуації з «Азовсталі» передбачав встановлення режиму тиші та здачу українських військових в полон з подальшим обміном — під гарантії ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста. 

Від них як від гарантів зажадали негайно відреагувати на терористичний акт росії. Того ж дня президент Зеленський сказав: «Коли оборонці «Азовсталі» виходили з заводу, ООН і Міжнародний Комітет Червоного Хреста виступили гарантами життя, здоровʼя наших воїнів».

3 серпня

21:07

ООН запускає місію щодо встановлення фактів трагедії в Оленівській колонії, повідомив генсек Гутерреш. Результати нададуть Росії та Україні.

17:14

Швейцарія прийняла сьомий пакет санкцій проти росії. Він включає заморозку активів Сбєрбанку.

Нові обмеження вводяться і для його дочірніх компаній. Також введене ембарго на російське золото. 

До санкційного списку також Швейцарії додали 54 фізичних та 9 юридичних осіб з росії, – повідомляють ЗМІ.

17:09

США запровадили нові санкції проти росії, зокрема в сфері оборонної промисловості. Про це йдеться в заяві Державного секретаря Ентоні Блінкена, яка розміщена на сайті Посольства США в Україні.

В санкційному списку 24 російські установи, пов’язані з обороною та технологіями, що призведе до подальшої ізоляції оборонної та високотехнологічної промисловості росії.

Державний департамент США додав до санкційного переліку російських олігархів, представників еліти, державні організації та нелегітимні органи влади. Також в списку акціонерна компанія «Державна транспортна лізингова компанія» та чотири її дочірні підприємства.

12:57

Перше судно пройшло інспекцію Спільного координаційного центру в Туреччині та готове відправлятися до пункту призначення в Лівані, повідомили в Мінінфраструктури.

12:13

Спільна інспекційна група з представників України, росії, Туреччини та ООН проводить огляд навантаженого кукурудзою судна, що прибуло з українського порту, повідомляє Суспільне.

11:55

Ексканцлер Німеччини Герхард Шредер назвав війну в Україні «помилкою російського уряду», але наголосив, що для врегулювання потрібні поступки обох сторін.

Про це колишній канцлер сказав в інтерв’ю Stern і RTL/ntv, повідомляє Європейська правда.

«Якщо ви подивитеся на дійсно актуальні проблеми, вони вирішувані. По-перше, Крим: ідея про те, що президент України Зеленський забирає Крим військовим шляхом, абсурдна», – сказав Шредер, зазначивши, що, за винятком татарської меншини, цей регіон є нібито російським.

«Хто всерйоз вірить, що російський президент може колись знову відмовитися від Криму?» – зазначив він.

 

На думку ексканцлера, вирішення питання Криму потребує часу, «можливо, не 99 років, як у Гонконзі, а в наступному поколінні».

«По-друге, членство України в НАТО – на щастя, хто завадив цьому на саміті НАТО 2008 року? Ангела Меркель і Франк Вальтер Штайнмаєр. Це було мудре рішення, і навіть пан Зеленський сказав, що є альтернатива, наприклад збройний нейтралітет України, без членства в НАТО, як Австрія», – сказав Шредер.

Врегулювання ситуації довкола Донбасу в його очах виглядає складнішим.

«Мінська угода передбачає, що Донбас має залишитися в складі української держави, але при цьому російська меншина матиме більші права. Але українці навіть скасували двомовність на Донбасі. Для цього потрібно буде знайти рішення, засноване на моделі швейцарського кантону», – сказав Шредер.

На його думку, основне питання полягає в тому, чи є бажання взагалі завершити конфлікт.

«Тоді повинні бути поступки з обох сторін. І було б великою помилкою принижувати можливі поступки України як «продиктований Росією мир», – зазначив Шредер, не вказавши при цьому, на які поступки могла б піти росія.

«Те, що я окреслив, було б одним зі способів припинення конфлікту. Але не можна зробити це як приватна особа, навіть якщо у вас є та чи інша можливість поділитися кількома думками з причетними людьми. Ось чому я вважаю добрим, що президент Туреччини Ердоган намагався бути посередником. Але без схвалення Вашингтона це не спрацює», – заявив він.

2 серпня

23:45

Міжнародний іспит з англійської мови TOEFL, проведенням якого займається організація ETS, більше не є доступним для громадян Росії.

Про це повідомляє Європейська правда.

Під час реєстрації громадян РФ на вебсайті іспиту з'являється повідомлення про невідповідність даних користувачів вимогам Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США (OFAC).

20:50

Державний секретар США Ентоні Блінкен у вівторок оголосив про заборону в’їзду для 893 політиків і військових з росії, які підтримали або беруть участь у російській військовій агресії в Україні.

19:48

США ввели санкції проти колаборантів рф Кіріла Стрємоусова та Владіміра Сальдо, а також проти російської спортсменки і, ймовірно, цивільної дружини путіна Аліни Кабаєвої.

17:24

Іспанія відмовилася передати Україні танки Leopard. Аргументували це тим, що техніка перебуває в жалюгідному стані і непридатна для відправки.

17:19

Євросоюз переказав Україні 1 млрд євро нової екстреної макрофінансової допомоги.

13:49

Міністерство закордонних справ Швеції викликало посла РФ через публікацію на офіційній сторінці посольства, у якій шведам у лавах української армії погрожують стратою.

11:22

Бельгія заморозила 50,5 мільярдів євро коштів, що належать людям, компаніям та іншим юридичним особам, які потрапили під санкції після вторгнення Росії в Україну, – пише Українська правда.

05:50

Якщо Україна не встоїть перед імперськими планами путіна, Польщі та країнам Балтії загрожує подальше розширення сфери впливу росії в Центральній Європі. Таку заяву зробив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

00:30

ООН отримала запити України та росії щодо розслідування подій в Оленівці Донецької області. Про це повідомила репортерка AJ English Аманда Прайс, яка цитує прессекретаря генсека ООН Стефана Дюжарріка.

1 серпня

22:34

Президент США Байден підписав меморандум про виділення Україні військової допомоги на 550 мільйонів доларів, повідомили в Білому домі.

21:23

1 серпня США планують ухвалити новий пакет безпекової допомоги Україні на 550 млн доларів, заявив речник Пентагону Кірбі. 

До нього увійдуть зокрема боєприпаси для реактивних систем залпового вогню HIMARS та 115-міліметрових артилерійських систем, які вже є на озброєнні в ЗСУ.

20:35

Генсек ООН отримав від України та Росії запити щодо проведення розслідування вибуху в колонії в окупованій Оленівці, де 29 липня загинули та отримали поранення українські військовополонені. Це підтвердив Суспільному речник ООН Фархан Хак.

20:29

У Вашингтоні співробітник російського посольства потоптав соняшники, які принесли туди дві маленькі дівчинки.  Напередодні соняхи, які у квітні висаджували діаспора і активісти навпроти посольства рф, також були знищені — їх вирвали з корінням. Фото опублікувала посол України у США Оксана Маркарова.

18:20

Уряд Бельгії заявив про відсутність конфлікту з Україною через незаконну поїздку глави МЗС Аджи Лябіб до тимчасово окупованого Криму торік, – пише Українська правда.

17:23

Туреччина прийме перше судно з українським збіжжям вже завтра.

Спільний координаційний центр стежить за тим, як судно проходить «зерновим коридором», – повідомив міністр оборони Хелесу Акар і додав, що прибуде воно у Стамбул 2 серпня о 15:00.

17:12

Президент України Володимир Зеленський провів півторагодинну телефонну розмову із президентом Франції Еммануелем Макроном.

Обговорили військові злочини рф, питання постачання нового сучасного озброєння і вже надану оборонну допомогу.

16:53

Жорстокість російських окупантів на війні проти України нагадує дії бойовиків терористичної організації ІДІЛ. Про це заявив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

Рінкевичс зазначив, що Європейський Союз має оголосити росію державою-спонсоркою тероризму, зокрема після вбивства українських військовополонених у Оленівці.

14:22

ЄС направив Україні ще мільярд євро. Перші 500 мільйонів – вже на рахунку Нацбанку України. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

14:20

Сьогодні набуло чинності ембарго ЄС на імпорт вугілля з Росії, що входить до п'ятого пакета санкцій, прийнятого на початку квітня 2022 року.

9:35

У Великій Британії проходить навчання велика група військових моряків, яких готують до управління протимінними кораблями, два з яких невдовзі готують передати ВМС ЗС України.

3:23

Президента Ірландії закликали прояснити позицію щодо війни в Україні після того, як його дружина написала суперечливий лист одному із видань.

Про це пише Sky News, передає Укрінформ.

Впродовж минулого тижня Сабіна Гіґґінс написала листа до Irish Times, щоб розкритикувати попередню редакційну статтю про війну. Вона сказала, що бої триватимуть, поки світ не переконає володимира путіна та Володимира Зеленського «погодитися на припинення вогню та переговори».

Сенатор Малкольм Бірн сказав, що згодом лист було опубліковано на офіційному вебсайті президента Ірландії - цей крок він назвав «жахливим».

«Пані Гіґґінс має право на свою особисту думку та на її висловлення, хоча я вважаю, що вона абсолютно неправа, намагаючись побачити еквівалентність у позиціях України та Росії», – сказав Бірн.

За його словами, рішення опублікувати лист на сайті президента викликає серйозні запитання.

«Президент Ірландії зараз має чітко висловити рішучу підтримку народу Ірландії народу України та те, що ми вважаємо росію відповідальною за війну та варварство, що триває», – сказав він.

Після звинувачень у бік першої леді, лист видалили.

0:41

На центральній площі Відні Гельденплатц у неділю ввечері пройшла акція протесту проти масового вбивства росією українських військовополонених в Оленівці та з вимогою притягнути до відповідальності російську державу-терориста.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024