Що вражає в Чехії: дивні звички та традиції

17 Серпня 2022, 17:30
Що вражає в Чехії? 5158
Що вражає в Чехії?

У жителів кожної країни є свої дивні звички та традиції, які вражають та шокують не тільки туристів, а й іноземців, які вже певний час проживають у цій країні. Чехія – не виняток, хоча й наші культури досить схожі.

Журналісти чеського інформаційного ресурсу ProUkraїnu – партнера Район.in.ua  провели опитування в Telegram та Instagram, запитали у друзів та знайомих, а також дізналися в чехів. Тож тепер у них є цілий список речей, які здивували українців у Чехії.

1. Цікаві страви

Здавалося б, їжею не здивуєш, у різних кухнях світу є схожі страви, які проте називаються по-різному. У Чехії є цікава закуска – татарак, яка за своєю суттю є сирим м’ясом з доданням часнику, яєчного жовтка та різних приправ. Так-так, сире м’ясо без жодної теплової обробки, що викликає подив у українців.

Татарак у всій красі
Татарак у всій красі

Однією з популярних чеських страв також є смажений сир, або ж «смажак» (smažák). Татарак та смажак можна знайти майже в кожному традиційному чеському ресторані.

При вживанні алкогольних напоїв у багатьох народів є традиція цокатися келихами, і в Чехії також. Проте чехи, коли цокаються келихами, проявляють повагу та дивляться кожному в очі під час цього процесу. Якщо хтось ударить келихом з пивом об стіл – не лякайтеся, це також чеська традиція. Кажуть, що це покращує піну та смак традиційного чеського напою.

2. Спортивні звички

Дуже часто в Чехії можна побачити людей, які тренуються серед білого дня, бігають, їздять на велосипедах, займаються спортивною ходьбою. В Україні люди також люблять спорт, проте серед літніх людей ця тенденція не є такою популярною. У Чехії ж часто можна побачити бабусь та дідусів з трекінговими палицями.

На вихідні чехи полюбляють їздити за місто, відпочивати та насолоджуватися природою. Ті, хто живе у менших містах, могли помітити, що людей у центрі міста мало, багато магазинів та закладів харчування зачинені. У той самий час українці навпаки, полюбляють їздити «в місто» на вікенд.

Цікаво, що в горах люди вітаються один з одним, причому говорять не лише «Dobrý den», а й «Ahoj». Чому так? Неформальне «Ahoj» зближає більше, ніж ввічливе «Dobrý den». Бо в горах всі – друзі. Якщо станеться небезпека, то нові друзі допомагають один одному.

3. Етикет 

В Україні досить велика кількість людей живе в багатоповерхових будинках з ліфтами. Зазвичай сусіди вітаються з сусідами — це прояв ввічливості. Цікаво, що в Чехії прийнято не тільки вітатися в ліфті, навіть з незнайомими людьми, а й прощатися. 

Українці, що приїхали із своїми песиками, також могли помітити, що власники собак часто говорять “Dobrý den”, коли вигулюють домашніх улюбленців. До речі, рідко побачиш безпритульних псів та кішок на вулиці.

Не лише в Чехії, а й сусідній Німеччині є нормальним голосно сякатися в громадських місцях, офісах та за обіднім столом. Адже якщо людина з застудою – важливо висякатися тут і зараз та звільнитися від дискомфорту. Проте ця звичка чехів дивує українців за кордоном, адже на Батьківщині сякатися в громадських містах виходить за межі загальноприйнятих норм етикету.

4. Бюрократія та сфера послуг

Усі українці знають, що Україна – сучасна країна, яка розвивається та використовує нові технології. Паспорт у аплікації в телефоні? Так, залиште фізичне посвідчення особи вдома! Ще й водійські права туди! На території України онлайн-документи широко використовуються. А отримати потрібний папірець зазвичай не займає довгий час. Більше того, це можна зробити в одному місці – місцевому ЦНАПі.

У Європі, зокрема Чехії, зовсім не так. Про це свідчить досвід багатьох українців, що рятувалися від війни у країнах Європи. Чекати документ або довідку три тижні? Нічого дивного, подякуйте, що не три місяці. Більше того, дуже ймовірно, що документ надішлють звичайною поштою. Для українців це дуже незвично.

Скористатися медичним обслуговування в Україні досить легко, у кожного є сімейний лікар, як і в Чехії. Проте є велика кількість приватних клінік та діагностичних центрів, де за адекватні гроші можна зробити УЗД, МРТ, КТ та інші процедури. У Чехії це складно зробити просто так, навіть не за безкоштовно, а також важко знайти кількох лікарів у межах однієї установи. Тим, хто проживає в маленьких містах, відомо, що іноді найближчий лікар є лише в сусідньому населеному пункті.

5. Свята та традиції

В Україні є таке поняття як іменини, більшість українців знає, коли день Тетяни, Петра та Павла, а на Андрія дівчата полюбляють ворожити на майбутнього чоловіка. У той час у Чехії кожного дня чиїсь іменини, які чехи люблять святкувати. Жоден чех не залишився без свого Дня імені, ну хіба що батьки вирішили бути оригінальними та несхожими на інших та назвали дитину ім’ям іноземного походження.

Цікаво, що в Україні святкують дні народження в той самий день, або ж найближчими вихідними. У Чехії є нормальним святкувати на день раніше, що неприйнято в Україні. У великих родинах також буває, що святкують дні народження відразу кількох членів сім’ї в один день, якщо вони народилися в одному місяці.

6. Інші незвичайні речі в Чехії

На дитячих майданчиках, у парках, торгівельних центрах можна часто бачити родини з дітьми. Цікаво, що нерідко на вихідних гуляють лише тати з маленькими дітьми у візочках, без матусь. Як показало опитування наших читачів у соцмережах, це дуже дивує українських жінок. Татусі піклуються про дитинчат, катають їх у візочках, граються, годують з пляшечки.

Не можна не згадати про чоловіків у шкарпетках та сандалях. Таких можна побачити й в Україні, тим не менше, у Чехії це взагалі не дивина. Про “поножки в сандалех” навіть заспівав відомий чеський співак Pokáč.

Читайте також: Маріан Юречка: В ЄС ніхто не говоритиме українцям збиратися та їхати додому

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024