У Литві відкрили клас імені Героїв Крут для українських дітей

14 Листопада 2022, 10:04
Відкриття українського класу імені Героїв Крут у Кадетському ліцеї імені генерала Повіласа Плехавічуса в Каунасі (Литва) 579
Відкриття українського класу імені Героїв Крут у Кадетському ліцеї імені генерала Повіласа Плехавічуса в Каунасі (Литва)

Нещодавно відбулася подія, яка вкотре засвідчила тісні дружні взаємини українського та литовського народів. А ще продемонструвала прагнення наших закордонних партнерів допомогти українцям та спільно будувати майбутнє Європи. Йдеться про відкриття українського класу імені Героїв Крут у Кадетському ліцеї імені генерала Повіласа Плехавічуса в Каунасі (Литва).

Про це повідомляє Арміяінформ.

Ці два військово орієнтовані навчальні заклади тривалий час плідно співпрацюють на ниві виховання майбутніх військових лідерів та захисників свободи і демократичних цінностей. Молоді литовські кадети до того, як відбулася широкомасштабна російська військова агресія, часто приїжджали в гості до Львова. Водночас юні ліцеїсти-крутяни неодноразово гостювали у Литві. 

Крім того, командування ліцеїв та науково-викладацький склад працюють над спільними освітніми та виховними програмами. Однією з яких і став український клас.

Читайте також: 51 перша шпальта у двадцяти ЗМІ світу: що писали про відступ з Херсона закордонні газети

На відкритті побувала українська делегація. Зокрема, представники влади Львівщини, начальник Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут полковник Юрій Гусар.

«До створення цього класу, як осередку українського спілкування та освіти, ми з нашими друзями – каунаським ліцеєм – йшли упродовж тривалого часу. Це була спільна задумка із начальником ліцею Річардасом Жилайтісом, яку розпочали реалізовувати ще перед початком повномасштабної фази війни», – наголосив полковник Юрій Гусар

Вийшло втілити цей проєкт. І я переконаний, що цей клас буде виконувати роль осередку вивчення української мови та центру для очної та дистанційної освіти українським дітям, які через війну опинилися в Литві, і в подальшому зможуть повернутись в Україну. Саме цей український клас імені Героїв Крут має допомогти всім вимушеним емігрантам не загубитись за кордоном, а продовжити навчання вже у мирній Україні. 

В українському класі спільно навчатимуться литовські та українські діти, зокрема, кадети військових закладів України та юні українці, які вимушено переїхали в Каунас. Навчання проводитимуть як українські, так і литовські викладачі. Клас також стане місцем зустрічей української громади Каунаса, яка підтримує тісні зв’язки з Батьківщиною.

Народ Литви надзвичайно чуйно підтримує українців у боротьбі із загарбниками. Слід відзначити, що відкриття українського класу в литовському кадетському ліцеї співпало з урочистою подією для місцевих кадетів-першокурсників. Вони, як і військові ліцеїсти в Україні, також складають урочисту клятву – першу відповідальну обіцянку в їхньому житті.

 
 
 
 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024