Джо Байден приїхав в Україну

20 Лютого 2023, 16:35
Джо Байден у Києві 3688
Джо Байден у Києві

Президент США Джо Байден прибув у столицю України.

Байдена помітили біля стіни пам'яті Михайлівського собору. Під звуки повітряної тривоги він з українським президентом Володимиром Зеленським вшанував пам'ять загиблих захисників нашої держави, інформує Район.Закордон.

Нагадаємо, у понеділок, 20 лютого, розпочинається дводенний візит президента США Джо Байдена в Європу: було анонсована його поїздку до Польщі, присвячену роковинам повномасштабного російського вторгнення в Україну. Однак у Києві зранку почали ширитися чутки про неоголошений візит високої іноземної делегації. У столиці зранку діяли посилені заходи безпеки, були перекриті вулиці від посольства США, а також проспект Перемоги, Повітрофлотський проспект, бульвар Лесі Українки.

Раніше повідомлялося, що Байден вилетить з Вашингтона у другій половині дня 20 лютого за американським часом, а прилетить у Польщу вранці 21 лютого за місцевим часом.

Читайте також: У Києві чекають на топгостя до роковин повномасштабного вторгнення

Зеленський офіційно підтвердив візит Байдена до України

«Джозефе Байдене, вітаю в Києві! Ваш візит – це надзвичайно важливий прояв підтримки для всіх українців», – пише президент.

 

***

Байден зробив першу заяву щодо візиту до Києва

«Наближається річниця жорстокого вторгнення Росії в Україну, і сьогодні я перебуваю в Києві, щоб зустрітися з президентом Зеленським і підтвердити нашу непохитну відданість демократії, суверенітету та територіальній цілісності України.

Коли Путін розпочав своє вторгнення майже рік тому, він думав, що Україна слабка, а Захід поділений.  Він думав, що зможе нас пережити.  Але він помилявся.

За останній рік Сполучені Штати створили коаліцію країн від Атлантики до Тихого океану, щоб допомогти захистити Україну за допомогою безпрецедентної військової, економічної та гуманітарної підтримки, і ця підтримка триватиме», – написав Байден у Твіттері.

****

Президент США анонсував новий пакет військової допомоги від США та додаткові санкції проти Росії 

Його заяву опублікував Білий дім одразу після офіційного підтвердження візиту.

«У той час як світ готується відзначати першу річницю варварського вторгнення Росії в Україну, я сьогодні у Києві - щоби зустрітися з президентом Зеленським і підтвердити нашу непохитну підтримку демократії, суверенітету і територіальної цілісності України. Коли Путін почав вторгнення майже рік тому, він вважав Україну слабкою, а Захід - розділеним. Він думав, що протримається довше, ніж ми. Але він жахливо прорахувався», – заявив Байден. 

Президент США повідомив, що під час візиту обговорив подальшу підтримку України. 

«Я анонсую чергове постачання критично необхідного озброєння, включно з артилерійськими боєприпасами, системами для ураження бронетехніки та радіолокаційними системами, щоб допомогти захистити українців від ударів з повітря. Також пізніше цього тижня ми оголосимо додаткові санкції проти представників еліти і компаній, які намагаються обходити санкції або підтримують російську воєнну машину», – сказав Джо Байден.

****

Деталі таємної поїздки Байдена в Київ

Президент США Джо Байден здійснив таємний візит до Києва в понеділок, прибувши після багатогодинної подорожі потягом від кордону з Польщею.

Про це пише The New York Times.

За даними видання, Байден залишив Вашингтон без попередження після того, як у суботу ввечері разом з дружиною повечеряв у ресторані за межами Білого дому, що буває рідко.

У вівторок вранці Байден вже мав прибути до Варшави з дводенним візитом, і офіційні особи неодноразово заперечували, що існують будь-які інші плани. Білий дім у неділю ввечері оприлюднив розклад на понеділок, згідно з яким президент все ще перебуває у Вашингтоні, а ввечері відлітає до Варшави, хоча насправді він вже був на півдороги до України.

 

«Президент зробив американську підтримку України центральним аргументом своєї позиції щодо оновлення альянсу в Європі, і він сказав радникам, що хоче відзначити першу річницю вторгнення як спосіб запевнити союзників у тому, що його адміністрація залишається відданою справі», – пише видання.

Несподіваний візит Байдена відбувся за день до запланованого на вівторок виступу президента Владіміра Путіна, в якому російський лідер, як очікується, розповість про військові зусилля своєї країни на тлі ознак того, що весняний наступ в Україні вже розпочався.

****

«Тієї темної ночі рік тому світ буквально готувався до падіння Києва. Можливо, навіть до кінця України. Рік потому Київ стоїть, і Україна стоїть, і демократія стоїть. І ви досягаєте успіху. Усупереч усім очікуванням, крім ваших», – сказав Байден під час під час візиту до Києва запевнив у підтримці України «так довго, скільки буде потрібно».

Хто ще прибув із президентом США в Україну

Окрім Байдена, також до Києва завітав радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. 

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив очільник Офісу Президента Андрій Єрмак

Андрій Єрмак заявив, що Україна сьогодні – це серце демократії, яке веде боротьбу за свободу.

***

Байден отримав табличку на Алеї сміливості

На Алеї сміливості біля Верховної ради відкрили табличку, присвячену президенту США Джозефу Байдену.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський після переговорів із Байденом у понеділок у Києві.

«Сьогодні на Алеї сміливості ми відкриваємо табличку, присвячену президенту Байдену. Перший дзвінок уночі 24 лютого минулого року, наші переговори, постійна та незмінна увага до нашої боротьби. Увага до захисту української демократії та особливий внесок президента Байдена у зміцнення позицій свободи у світі», – заявив Зеленський.

****

Байден зробив запис у книзі гостей Маріїнського палацу

Президент США Джо Байден заявив про солідарність і дружбу з волелюбним народом України у записі, який він залишив у гостьовій книзі Маріїнського палацу.

Фото послання Байдена опублікував віцепрем’єр України Олександр Кубраков.

«Для мене велика честь знову прибути до Києва, щоб висловити солідарність і дружбу з волелюбним народом України. Пане президенте, прийміть мою глибоку повагу за вашу мужність і лідерство. Слава Україні! Джо Байден», – йдеться у посланні американського президента. 

Читайте також: God bless America!: Байден зустрівся з Епіфанієм у Михайлівському золотоверхому монастирі

Байден завершив історичний візит до Києва 

Президент США Джо Байден завершив свій історичний візит до Києва і вже виїхав зі столиці. 

Про це повідомило CNN з посиланням на кореспондентів, які супроводжують делегацію. 

«Президент Джо Байден вже вирушив зі столиці України і завершив історичний візит - за повідомленнями репортерів, які подорожують разом з ним», – повідомляє CNN.

Таким чином, президент США був у Києві близько 6 годин. За цей час один раз оголошували повітряну тривогу у зв’язку зі зльотом у Білорусі російського МіГ-31.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024