Росія запровадила режим расової дискримінації в Криму, - представниця України у Міжнародному суді ООН

12 Червня 2023, 21:20
Міжнародний суд ООН 298
Міжнародний суд ООН

Росія запровадила режим расової дискримінації в Криму, порушуючи Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Про це представниця України – директорка департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова сказала під час свого виступу на слуханнях в Міжнародному суді ООН, пише Укрінформ.

«Російський фасад рівноправності не може приховати жахливу реальність: Росія запровадила режим расової дискримінації в Криму, порушуючи Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD)», – сказала вона.

Вона також наголосила, що Росія малює фальшиву реальність в контексті Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму (ICSFT).

«Росія, наприклад, хотіла б, щоб цей суд повірив, що російська військова бригада не відправляла «Бук» в Україну; що цей «Бук» не збивав MH17; і що бойовики «ДНР», які збили рейс MH17, не зробили нічого протизаконного. Але Росія не може сховатися від фактів, від незалежних розслідувань і від інших судових інституцій, які відхилили її фейкові конспіративні теорії. Ці факти викривають дійсну сутність російського «потьомкінського села»: воно є фальшивою реальністю, побудованою на безпідставній пропаганді», - сказала вона.

Золотарьова також закликала суд звернути увагу на джерела та якість доказової бази Росії, коли він розглядатиме її пояснення щодо інших питань, наприклад, чому бомби впали на житлові райони, чи вибухнули на мирних мітингах.

«Росія хотіла б щоб цей суд повірив, що «жертви серед цивільного населення були здебільшого спричинені власною поведінкою України». У фальшивій реальності Росії саме з вини України був знищений автобус, наповнений літніми людьми, коли «ДНР» обстріляли з БМ-21 «Град» пункт огляду транспортних засобів на відстані понад 10 км від лінії зіткнення, внаслідок чого загинули 12 пасажирів і ще 19 були поранені; з вини України тридцять мирних жителів загинули, ще 118 отримали поранення, коли «ДНР» випустила 150 ракет по житловому району Маріуполя; це була провина України, коли касетні боєприпаси БМ-30 «Смерч» обрушилися на околиці Краматорська, розташованого в понад 50 кілометрів від лінії зіткнення; і це Україна винна в тому, що в Харкові підірвали цивільних осіб під час проведення мирного мітингу. Спроба Росії перекласти провину за загиблих мирних жителів на Україну явно суперечить реальності: російські чиновники свідомо фінансували та підтримували ці терористичні акти», – підкреслила Золотарьова.

Нагадаємо, Міжнародний суд ООН у червні проводить публічні слухання у справі щодо порушення Росією конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації.

Відбудеться два раунди виступів сторін: 6 та 12 червня виступає юридична команда України, 8 та 14 червня – Росії.

Читайте також:  Перший день слухань у Міжнародному суді ООН у Гаазі за позовом України проти Росії: що відомо

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024