Зустріч у форматі «Рамштайн»: домовленості та заяви

16 Червня 2023, 19:55
Зустріч відкрив міністр оборони США Ллойд Остін 499
Зустріч відкрив міністр оборони США Ллойд Остін

Розпочалася чергова зустріч Контактної групи з питань оборони України. Її відкрив міністр оборони США Ллойд Остін.

15 червня у Брюсселі тривають заходи першого дня дводенної зустрічі міністрів оборони країн НАТО, головними питаннями якої є продовження допомоги для України у її боротьбі проти російської агресії, а також підготовка до Вільнюського саміту Альянсу 11-12 липня.

В рамках зустрічі відбулося засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» за лідерства США, яке об’єднало 50 країн світу, включаючи 31 країну НАТО та країни-партнери.

Все, що відбувалося на засіданні, про що говорили та які заяви озвучували, – у підбірці Район.Закордон.

Рамштайн-13: що невдовзі отримає Україна від країн-партнерів НАТО

За підсумками чергової зустрічі міністрів оборони країн НАТО та їх союзників Україна отримає додаткове озброєння для контрнаступу.

Сім країн-союзниць оголосили про нові багатомільярдні зобов’язання  з допомоги Україні у війні проти РФ на найближчі роки. Зокрема, Данія обіцяє надати пакет військової допомоги до 2024 року у розмірі $2,6 млрд.

Багато країн НАТО готові збільшити внески на оборону, аби озброювати Україну – Остін

Країни Північноатлантичного альянсу поступово погоджуються, що встановлений у НАТО поріг внесків в оборону на рівні 2% від ВВП має бути мінімумом, і це дуже важливо, в тому числі, для закупівлі зброї та боєприпасів для України.

Таке переконання висловив у п’ятницю у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі міністр оборони США Ллойд Остін. 

«Оскільки ми продовжуємо обговорювати це питання, я думаю, існує широка згода, що 2% інвестицій ВВП мають бути мінімумом, а не «стелею». І є багато країн, які прагнуть перевищити 2%», – зауважив міністр оборони США.

Крім того, за його словами, багато країн вже мають реальні можливості зробити це за розумний проміжок часу.

«Отже, ми продовжимо заохочувати наших союзників досягти цієї мети, тому що це дійсно дуже важливо. Ми маємо надалі інвестувати у зброю та боєприпаси (для України – ред.) та замінювати озброєння й амуніцію, які ми надавали Україні в багатьох випадках», – підкреслив Остін.

Для цього, за його словами, знадобляться додаткові інвестиції. Крім того, глава Пентагону підкреслив необхідність стандартизувати боєприпаси серед країн НАТО, чому навчили останні місяці спільного протистояння агресії РФ.

«Тому наші керівники, що відповідають за озброєння, працюють разом», – зауважив міністр оборони США.

Резніков анонсував створення «ІТ-коаліції» в рамках «Рамштайну»

Міністр оборони України Олексій Резніков анонсував створення «ІТ-коаліції» в рамках Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн». Про це він повідомив у Твіттері.

«Сьогодні на засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» мої колеги міністр оборони Люксембургу Франсуа Бауш і міністр оборони Естонії Ханно Певкур підтримали мою ідею створення «ІТ-коаліції» в рамках «Рамштайн». Вони готові взяти на себе лідерську роль у створенні цієї групи», – написав Резніков.

За його словами, на горизонті нова коаліція для забезпечення перемоги України.

«Це обов’язково перетвориться на щось захоплююче, тому слідкуйте за оновленнями», – зазначив міністр.

Канада й Італія на «Рамштайні» оголосили про нові пакети військової допомоги Україні

Декілька держав на засіданні Контактної групи з питань оборони України в четвер оголосили про нові пакети військової допомоги, серед них – Канада й Італія.

Про це на пресконференції в четвер заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Очільник Пентагону зазначив про вже оголошену спільну допомогу Великої Британії, США, Нідерландів і Данії з надання сотень ракет для систем протиповітряної оборони.

«Канада зобов’язалася скерувати ще 500 мільйонів доларів для підтримки України, зокрема шляхом надання 200 критично важливих ракет для систем протиповітряної оборони для допомоги в захисті українського неба», – відзначив Остін.

Крім того, за його словами, Італія також оголосила про останній транш допомоги, до якого входять «найбільш важливі системи озброєння для оборони України».

На пресконференції про підсумки

Очільник Пентагону Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Міллі провели  прескоференцію за підсумками зустрічі «Рамштайн». 

Данія та Нідерланди поінформували партнерів про прогрес у планах підготовки навчань українських пілотів на винищувачах, включно з F 16, та «кроки на майбутнє». Також є низка інших країн, які приєдналися та допомагають у створенні плану. 

Український контрнаступ перебуває на ранній стадії, тому рано давати йому оцінку. 

«Це війна. Ми знаємо, що бойові втрати будуть з обох сторін», — прокоментував Ллойд втрати наданого обладнання та додав, що Україна має можливість відновлювати техніку та повертати її в бій. 

Понад шість тисяч українських військових зараз проходять навчання 33 різних країнах, заявив Міллі. За його словами, від початку повномасштабного вторгнення США підготували понад 11 тисяч українців, а зараз країна готує танковий батальйон і два територіальні батальйони Національної гвардії.

Міллі, відповідаючи на питання, коли винищувачі F16 і танки Abrams можуть бути на території України, відповів, що країни на «початку процесу планування», тому передчасно називати конкретну дату.

Декілька країн в межах зустрічі оголосили про додаткову допомогу Україні, зокрема Італія, Нідерланди, Німеччина та Данія, заявив Остін.

Резніков: Є гарні новини про «пташину коаліцію» на «Рамштайні»

Міністр оборони України Олексій Резніков після засідання у форматі «Рамштайн» в Брюсселі повідомив, що отримав зобов’язання від союзників про старт навчань для українських пілотів на західних винищувачах.

«Сьогодні я чув дуже важливі новини про так звану «пташину коаліцію» чи «коаліцію винищувачів»... Сьогодні ми отримали зобов’язання від наших партнерів, що навчання почнуться, і що ми разом вибудуємо конструкцію цього консорціуму винищувачів», – сказав міністр.

Він підкреслив, що навчання почнуть спершу на винищувачах F-16, цей тренувальний процес очолять Нідерланди та Данія. Згодом, за його словами, приєднаються інші країни.

«Ми почули гарні новини від наших шведських партнерів, що ми матимемо опцію тестувати можливості там», – додав міністр.

«Як ви знаєте, у нас є танкова коаліція, протиповітряна коаліція, артилерійська сім’я, родина РСЗВ. Тому я повністю переконаний, що у нас буде "пташина коаліція". Це означає, що майбутні сили України залишатимуться східним щитом Європи і східним щитом НАТО», – підкреслив Резніков.

Британія, Данія, Нідерланди й США спільно нададуть Україні сотні ракет для ППО

Міністри оборони Великої Британії, Данії, Нідерландів і Сполучених Штатів у четвер оголосили про спільне й термінове надання Україні засобів протиповітряної оборони для захисту від російських атак.

Про це йдеться у спільній заяві чотирьох міністрів.

Як повідомило британське Міноборони, в межах спільної ініціативи Україна отримає «сотні зенітних ракет малої і середньої дальності та супутніх систем», причому їхнє надання вже почалось і має завершитись за кілька тижнів.

Вони необхідні «для захисту критично важливої національної інфраструктури України і подальшого забезпечення успіху контрнаступальних операцій у найближчі місяці», додають у Міноборони Британії.

Своєю чергою виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що його країна плану передати додаткові 21,9 мільярда крон (2,94 мільярда євро) для очолюваного Британією Міжнародного фонду для України протягом наступних кількох років.

Про спільне постачання засобів ППО стало відомо під час тринадцятого засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» у Брюсселі.

Столтенберг назвав пріоритети «Рамштайну» на тлі контрнаступу України

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на тлі початку контрнаступальних дій України союзники зосередяться на зустрічі «Рамштайн» на тому, щоб забезпечити функціонування поставлених систем озброєння.

«В останні дні ми бачили суттєві обіцянки (щодо поставки зброї. – Ред.) і з боку європейських союзників, і з боку США… Процес триває. Україна потребує багатьох різних видів підтримки. Але, вочевидь, найбільшим фокусом буде і вже є та продовжує бути – це важливість підтримки того, що системи, які вже є там (на полі бою. – Ред.), працюють так, як потрібно... Що я маю на увазі: що у них є боєприпаси, запасні частини, обслуговування, можливості ремонту, і що вони будуть мати підтримку впродовж усього наступу», – сказав генсек.

Про що говорили міністри перед засіданням у форматі «Рамштайн»

«Передані системи Patriot, Iris-T і NASAMS рятують життя українців», – підкреслив міністр і закликав учасників групи продовжувати надавати системи ППО та боєприпаси до них.

Він додав, що група коригуватиме завдання відповідно до нових викликів і ситуації на полі бою, а також потреб ЗСУ.

На зустрічі ітиметься і про підготовку українських пілотів. Готовність розпочати підготовку пілотів на винищувачах 4-го покоління вже висловили Данія і Нідерланди, які мають доповісти про те, як просувається питання. Німеччина з Польщею, своєю чергою, ознайомлять інших зі станом робіт з ремонту бойових танків Leopard. Міністр подякував цим «двом коаліціям».

Зустріч, за словами Остіна, проходить в «критичний та історичний момент».

Він запевнив, що партнери будуть надавати Україні необхідну на цьому етапі допомогу, але також і таку, якої держава потребуватиме в довгостроковій перспективі, щоби Україна могла захистити себе від подальшої можливої агресії з боку Росії.

«Наразі стає дедалі зрозумілішим, що Україна потребує сил, які є сумісними з нашими (західними) збройними силами», – сказав Остін. Ідеться, пояснив він, про плани підготовки військових у майбутньому. Це закладе підвалини майбутніх ЗСУ.

Міністр згадав оголошений днями новий пакет допомоги США вартістю понад 2 млрд дол., який включає додаткові боєприпаси для систем Patriot і Hawk, ракети, 105- і 203-міліметрові артилерійські снаряди тощо. Окрім того, президент Байден схвалив передачу чергової партії допомоги вартістю 25 млн дол., в яку входять боєприпаси для NASAMS і HIMARS, додаткові Bradley, протитанкова зброя та інше.

Глава Пентагону назвав нещодавні ракетні атаки на Кривий Ріг і затоплення великих територій Херсонщини через руйнування Каховської ГЕС черговими нагадуванням про руйнівні наслідки російської агресії для невинних цивільних. Однак, зазначив він, українці продовжують надихати весь світ своєю мужністю і супротивом агресору, зусиллями зі звільнення власних територій і відновлення суверенітету держави. ЗСУ показали надзвичайну мужність і майстерність, підкреслив Остін.

Він зазначив, що Путін, починаючи свою війну проти України понад рік тому, думав, що легко переможе, але він помилився. Він подякував близько 50 країнам за те, що вони роблять на підтримку України.

Нагадаємо, у вівторок Сполучені Штати заявили про виділення додаткового пакета військової підтримки України, який передбачає негайні поставки засобів ППО, ракет для HIMARS, снарядів, бронетехніки й іншого озброєння.

Загальний обсяг військової допомоги США для України з початку повномасштабного вторгнення, згідно з офіційними даними американського Міноборони, без урахування останнього пакета становить понад 39,7 мільярда доларів США

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024