Саміт НАТО у Вільнюсі: все про майбутнє України в Альянсі

12 Липня 2023, 20:00
Саміт НАТО у Вільнюсі: все про майбутнє України в Альянсі 1479
Саміт НАТО у Вільнюсі: все про майбутнє України в Альянсі

У Вільнюсі 12 липня, у другий день саміту відкриється інавгураційне засідання Ради Україна – НАТО.

Нова платформа замінить чинний формат консультаційної Комісії Україна-НАТО, інформує Район.Закордон.

Як член Ради, Україна матиме право голосу та право скликати наради нарівні з усіма членами НАТО (виняток – можливість скористатися ст.5 Договору про колективний захист).

Також у другий день саміту відбудуться переговори президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена. Перемовини будуть присвячені продовженню підтримки України з боку США та партнерів у війні, яку розв'язала РФ.

Зеленський про гарантії безпеки: це серйозний документ

Як розповів президент Володимир Зеленський, наразі є узгоджена G7 декларація про підтримку Україна, але далі будуть конкретні документи, підписані на двосторонньому рівні з країнами G7 та іншими державами, які захочуть приєднатися.

«Там будуть, я впевнений, Польща та інші держави. Одразу 4 чи 5 держав сказали, що доєднаються Я вважаю, що це буде серйозний безпековий союз гарантій. Ці документи будуть ратифікуватися в парламентах держав. Це дуже серйозний документ, а не Будапештський меморандум. Це конкретні двосторонні конкретні домовленості. Багаторічні або не довго, якщо ми дійдемо до НАТО швидше», – сказав він.

Після війни домовленості щодо шляху України в НАТО переглянуть, – Столтенберг

Після завершення війни Росії проти України необхідно буде переглянути домовленості, які були досягнути на саміті НАТО у Вільнюсі, заявив на прес-конференції генсек альянсу Єнс Столтенберг.

«Коли завершиться війна, ті домовленості, які були досягнуті сьогодні, будуть переглянуті у майбутньому, а також будуть внесені певні поправки, зокрема і до шляху України в НАТО», – сказав він, додавши, що рішення про членство України в НАТО не буде ухвалене до завершення війни.

З саміту НАТО Україна везе декларацію країн G7 про підтримку України

Ця декларація є загальним документом, який дає підставу для укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та країнами-гарантами.

Що передбачають гарантії безпеки:

  • Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії: постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики.
  • Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни. 
  • Підтримка у притягненні рф до відповідальності за агресію та кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання росії та збільшення її витрат на війну.

Розпочалася закрита частина зустрічі Зеленського і Байдена

На полях саміту НАТО в литовському Вільнюсі розпочалася закрита частина зустрічі президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена.

«Розпочалася зустріч із паном президентом США Байденом. У полі зору — безпека та все, що її посилює. Буде змістовно», – написав Зеленський у Twitter.

Перед закритою зустріччю лідери України та США провели брифінг перед представниками ЗМІ.

У Білому домі заявили, що вступ України до НАТО зараз «означатиме війну з Росією»

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван відмовився назвати конкретну дату або графік вступу України до НАТО.

«Чому НАТО, зокрема США, кожен із 31 члена не були готові прийняти Україну на цьому саміті в НАТО, причина насправді доволі зрозуміла. Якби Україну прийняли в НАТО сьогодні, це б означало, що НАТО буде в стані війни з Росією сьогодні, що США будуть у стані війни з РФ сьогодні», – заявив Салліван.

Розпочалося засідання Ради – Україна НАТО

Головувати на засіданнях буде генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

За словами Столтенберга, жодна країна-член НАТО не матиме змоги заблокувати засідання Ради.

Столтенберг: НАТО підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно

Генеральний секретар НАТО ЄНС Столтенберг заявив, що коли президент РФ Путін прийняв рішення про повномасштабне вторгнення в Україну, він недооцінив хоробрість українського народу, мужність ЗСУ і завзятість українського політичного керівництва.

Про це Єнс Столтенберг сказав під час спільної пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським.

«Коли президент Путін вдерся в Україну минулого року, він недооцінив хоробрість українського народу, мужність українських сил і завзятість українського політичного керівництва. Але вони також недооцінили єдність і силу НАТО. Альянс продовжуватиме підтримувати вас стільки, скільки буде потрібно», – сказав генсек НАТО.

Спільна пресконференція президента Зеленського та генсека НАТО Столтенберга

Президент Володимир Зеленський та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг проводять спільну пресконференцію на саміті НАТО у Литві.

Президент Зеленський зустрівся із Шольцом та Джастіном Трюдо

Президент України Володимир Зеленський на полях саміту зустрівся із канцлером Німеччини Олафом Шольцем та прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

«Обговорюємо гарантії безпеки для України на шляху в НАТО – маємо розуміння Канади, буде розуміння світу, готуємо важливу безпекову перемогу для України. Вдячний Джастіну і Канаді за посилення наших воїнів бронетехнікою. Є потужні домовленості», написав президент про результат зустрічі з Трюдо

«Є домовленість про додаткові пускові установки «Петріот» та ракети для них від Німеччини. Це дуже важливо для захисту життя в Україні від російського терору!

Вдячний за готовність Німеччини до тривалої, багатолітньої підтримки України та нашого захисту свободи. Тривалі програми підтримки – це найкращий сигнал всім у світі, що наша Європа залишиться простором безпеки та миру», – написав у своєму телеграм-каналі президент Зеленський після зустрічі з канцлером Німеччини.

Країни G7 погодять принципи гарантій безпеки для України

Про це заявила представниця Білого дому Аманда Слоут. За її словами, країни «Великої сімки» дадуть чіткий сигнал Росії сигнал про те, що «час не на її боці».

«Це сигналізує про спільну довгострокову відданість створенню потужної оборонної страхової сили для України», – сказала вона.

Чиновниця уточнила, що президент США Джо Байден та лідери G7 зроблять сьогодні вдень заяву щодо довгострокових зобов'язань для України.

Зеленський прибув на саміт

Президент України Володимир Зеленський прибув на саміт НАТО, який триває вже другий день. Він виступив із коротким коментарем для ЗМІ.

Як зазначив глава держави, українська делегація приїхала до Вільнюсу за трьома речами: гарантії безпеки, запрошення до НАТО та зброя.

«Я вважаю, що ми отримаємо це запрошення, коли умови безпеки це дозволять. Я хочу обговорити всі ці питання з партнерами. А головне – це гарантії безпеки для України на шляху до вступу в НАТО», – заявив Зеленський.

Разом з президентом на полях саміту з'явились очільник МЗС Дмитро Кулеба та міністр оборони Олексій Резніков. 

Нагадаємо, 74 саміт НАТО стартував у столиці Литви вдень 11 липня з церемонії офіційного відкриття, після якої почалося засідання глав країн та урядів Альянсу.

Генсек Єнс Столтенберг анонсував «сильний сигнал» Україні на саміті. Члени НАТО погодили комюніке щодо майбутнього вступу України за прискореною процедурою без виконання ПДЧ, але з умовою проведення реформ.

У перший день саміту у Вільнюс приїхав президент Зеленський. Він не був присутнім офіційних заходах саміту, але виступив із промовою на концерті в центрі Вільнюсу, а також зустрівся із генсеком НАТО під час вечері лідерів Альянсу.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024