Поїздка до Польщі: чи можна дітям 16 років їхати без супроводу дорослих

14 Листопада 2023, 08:45
Перетин кордону. Фото - Держприкордонслужба 4529
Перетин кордону. Фото - Держприкордонслужба

Виїжджати за кордон українські громадяни можуть самостійно із 16 років. Водночас у багатьох країнах Європи такий дозвіл діє з 18 років.

Чи можуть діти з 16 років їхати до Польщі без супроводу та чи не виникне у них проблем при поверненні додому, пояснює РБК-Україна. 

У Цивільному кодексі України (ст. 313) зазначається, що громадяни України після досягнення 16 років мають право на вільний самостійний виїзд за межі України, зазначає юрист.

«Фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом», – пояснює молодший юрист Stron Legal Services Ілля Буцький.

Також громадяни України мають право на безперешкодне повернення в Україну.
«Цей закон діє незалежно від воєнного стану. Отже, українські діти, яким виповнилося 16 років, можуть вільно покидати територію України, подорожуючи до Польщі та назад без супроводу дорослих. Тобто, з боку України проблем не буде», – звертає увагу Ілля Буцький.

За його словами, загальні умови в'їзду іноземців на територію Республіки Польща однакові для осіб різного віку, неповнолітніх (до 18 років) та повнолітніх.

«Ви можете в’їхати на територію Польщі з одним із документів: біометричний паспорт; паспорт громадянина України (ID-картка)», – зауважує він.

Як повідомляє Державна прикордонна служба України, виїхати з України за внутрішнім паспортом мають можливість лише особи, які евакуюються з окупованих територій або територій, де ведуться бойові дії. Громадянам інших територій для виїзду за кордон необхідно мати біометричний паспорт.


«На сайті Штабу Польської прикордонної служби, «окремих вимог щодо в'їзду на територію Республіки Польща для неповнолітніх» немає. Однак варто наголосити, що прикордонна служба звертає особливу увагу на дітей, незалежно від того, подорожують вони під наглядом дорослих чи самі», – звертає увагу юрист.

Таким чином, польське право не забороняє перетинати кордон неповнолітнім, яким виповнилось 16 років, без супроводу дорослих, тобто проблем з боку Польщі також не буде виникати, наголошує Ілля Буцький.

Читайте також:  Блокування кордону: українцям порадили, через які пункти пропуску краще не їхати

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024