Один мільйон гривень – щоденні втрати компаній через страйк на польському кордоні

22 Листопада 2023, 11:15
Один мільйон гривень – щоденні втрати компаній через страйк на польському кордоні 763
Один мільйон гривень – щоденні втрати компаній через страйк на польському кордоні

У середньому один день блокади пунктів пропуску на польському кордоні вартує одній компанії втрат у розмірі близько 1 млн грн.

Це стало відомо за результатами експрес-опитування серед 55 членських компаній, на діяльність яких вплинув страйк на польсько-українських пунктах пропуску, що розпочався 6 листопада, повідомила Європейська Бізнес Асоціація.

Сукупна орієнтовна сума збитків з початку простою, завданих опитаним компаніям, складає принаймні 305,88 млн грн.

«При цьому однаково потерпають як імпортери, так і експортери, адже 49% компаній ввозять продукцію в Україну. Водночас 25% товарів прямують до Польщі, 15% – до Німеччини, а також до інших країн Балтії, Західної Європи, США, Канади, країн Азії та Африки», – йдеться у повідомленні.

В ЄБА зазначили, що блокування руху на кордоні польськими перевізниками вже призвело до численних негативних наслідків для бізнесу в Україні та їх контрагентів за кордоном.

«Суттєво зростають витрати на перевезення, що впливає на собівартість продукції та цінову конкурентоспроможність компаній. Спостерігається зміна маршрутів, водночас збільшуються черги на словацькому і угорському кордонах. Бізнес вже повідомляє про дефіцит транспорту, зокрема й через небажання перевізників брати замовлення на час страйку», – підкреслили в Асоціації.

Неможливість імпортувати необхідну сировину чи комплектуючі створює ризики для українських виробництв. Все це безпосередньо впливає на доступ населення в Україні до необхідних товарів та безперебійну роботу підприємств. 

Нагадаємо, 6 листопада польські перевізники розпочали фізичне блокування трьох з чотирьох найбільших прикордонних переходів на польсько-українському кордоні. Як українські, так і польські експортери, імпортери та перевізники вже зазнають збитків, так само страждають і взаємини між двома країнами, які ще не встигли відновитися після зернового конфлікту.

16 листопада з'явилась інформація, що Європейська комісія може розпочати карну процедуру проти Польщі, якщо влада не вирішить питання блокування перевізниками пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024