Польські фермери на кордоні заважають проїзду автобусів: Україна вимагає пояснень

19 Лютого 2024, 12:05
Блокування кордону з Україною. Фото - Eра / Wojtek Jargilo 671
Блокування кордону з Україною. Фото - Eра / Wojtek Jargilo

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков провів термінові переговори з Яцеком Сєвєрой, головою Бюро нацбезпеки Польщі.

Сталося це після того, як у соцмережах в неділю з'явилися повідомлення про те, що польські фермери почали заважати проїзду не лише вантажного транспорту, але й пасажирського, інформує пресслужба міністерства.

«Блокування кордону – це пряма загроза безпеці країни, що обороняється. Подібні дії негативно впливають на наше протистояння спільному ворогу, на ім'я Росія. Жінки та діти, що шукали прихистку від війни й в силу різних причин повертаються додому, не можуть ставати заручниками бізнес-інтересів. Подібні акції та приклади негуманного ставлення до українців на кордоні ЄС можуть бути використані російськими спецслужбами для розбурювання штучного конфлікту між нашими країнами. Ми очікуємо на конкретні дії польських колег щодо недопущення таких ситуацій та розв'язання проблеми загалом», – йдеться у повідомленні.

Його заступник Сергій Деркач зазначив, що ситуація на кордоні стала ще гіршою, ніж коли там протестували перевізники.

Зараз з польського боку заблоковано шість пунктів пропуску: «Ягодин – Дорогуськ», «Угринів – Долгобичув», «Устилуг – Зосін», «Шегині – Медика», «Рава-Руська – Гребенне» та «Краківець – Корчова».

Найгірша ситуація в Дорогуську, найбільшому вантажному пункті пропуску на польсько-українському кордоні. Там рух вантажного транспорту взагалі припинився, протестувальники не пропускають навіть гуманітарні, швидкопсувні вантажі та пальне.

«Це прямий вплив на нашу обороноздатність», – сказав Деркач.

Нагадаємо, 6 листопада 2023 року польські перевізники розпочали страйки на кордоні з Україною. Польські протестувальники вимагали повернути систему пропусків для українських перевізників.

У січні польський уряд підписав угоду з перевізниками, щоб розблокувати кордон з Україною. В рамах угоди сторони домовилися призупинити протести на під'їздах до трьох пунктів пропуску на кордоні до 1 березня.

Згодом польські фермери відновили блокаду кордону і заявили, що з 12 лютого збираються її посилити.  Планують блокувати ще два пункти пропуску: «Устилуг – Зосин» і «Угринів – Долгобичув».

Станом на ранок 16 лютого було заблоковано п'ять пунктів пропуску – Ягодин, Рава-Руська, Шегині, Устилуг та Угринів.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024