Бундестаг провалив голосування за надання Україні ракет Taurus

14 Березня 2024, 14:20
Далекобійні ракети Taurus. Фото - з відкритих джерел 326
Далекобійні ракети Taurus. Фото - з відкритих джерел

Німецький Бундестаг у черговий раз не підтримав передачу Україні далекобійних ракет Taurus.

Подання внесла демократична опозиційна фракція ХДС/ХСС, повідомляє Укрінформ.

Поіменне голосування проводилося не за поданням опозиції, а по рекомендації Комітету Бундестагу в закордонних справах, який рекомендував відхилити пропозицію.

За це проголосували 495 депутати, проти – 190, утрималися – 5.

Голосуванню передували півторагодинні дебати за поданням консервативної опозиції «Послідовно продовжувати підтримку України - прийняти рішення про доставку крилатих ракет Taurus».

У своїх виступах депутати, навіть від «Зелених» і лібералів, які входять до правлячої коаліції, переважно підтримували ідею передачі Україні далекобійних ракет. Втім, під час голосування ці дві партії змушені були дотримуватися «коаліційної» дисципліни та голосувати разом з Соціал-демократичною партією «проти». 

Напередодні канцлер Олаф Шольц, який є членом СДПН, категорично відкинув можливість передачі Україні цих збройних систем.

Як завжди проти були також правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» та ліві, які постійно закликають до припинення постачання взагалі будь-якої зброї Україні, що, на їх думку, відкриє шлях до мирних переговорів.

Партії демократичного центру – як коаліція, так і опозиція – акцентували на тому, що внутрішньополітичні сварки грають на руку російській пропаганді, Путіну, який намагається посіяти розбрат у західних демократіях і посилити розбіжності, використовуючи тему допомоги Україні. 

Загалом це вже не перша спроба фракції  ХДС/ХСС отримати підтримку німецького парламенту в питанні передачі цих систем озброєнь. Попереднє голосування, яке відбулося 22 лютого, теж провалили.

Нагадаємо, Україна вже тривалий час просить Німеччину розпочати постачання далекобійних ракет Taurus, які здатні знищувати цілі на відстані до 500 кілометрів, ще з минулого року. Але німецький уряд відмовляється від передачі такого озброєння. ЗМІ писали, що проти виступає саме канцлер Шольц, бо, буцімто, переживає, що ЗСУ можуть використовувати німецькі ракети для ударів по території Росії.

Читайте також: Taurus для Залужного: Київ відхиляє німецьке «ні», щоб отримати бетонобійні ракети.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024