Депортація українських журналістів з Польщі: реакція медіаспільноти

19 Березня 2024, 15:25
Депортація українських журналістів з Польщі: реакція медіаспільноти 1477
Депортація українських журналістів з Польщі: реакція медіаспільноти

Сотні публікацій українські та закордонні медіа присвятили темі депортації журналістів Район.in.ua з Польщі. Українські та міжнародні організації, що стоять на захисті свободи слова, висловилися з вимогою скасувати припис польської влади. 

Колеги підтримують медійників, а адвокат веде процес оскарження рішення про депортацію.

Район.Закордон вивчив реакцію медіаспільноти та зібрав головне.

Нагадаємо, минулого тижня інформаційне агентство Район.in.ua заявило про депортацію Польщею двох його журналістів, які розслідували вантажні перевезення на російсько-польському кордоні.

Редактора Юрія Конкевича і відеооператора Олександра Пілюка затримали 7 березня, коли вони фіксували перетин кордону вантажівками між Калінінградською областю РФ і Польщею.

Поліцейські відібрали в медійників смартфони, фотоапарат, особистий макбук, картки памʼяті, мікрофони, павербанки, обшукали автомобіль без згоди. З рюкзака в авто забрали редакційний ноутбук, мікрофони, навушники, світлове обладнання та особисті речі. Окрім того, польські правоохоронці на місці видалили деякі зафіксовані докази та відмовили у проханні журналістів звʼязатися з консулом, редакцією чи родичами, не пояснюючи причин.

Читайте також: Російські газ та зерно їдуть до ЄС, доки в Польщі блокують кордон з Україною

ТСН подав сюжет (на 24 хв відео) про затримання і видворення журналістів Район.in.ua з Польщі. 

«Польські силовики нібито вилучили в них записи, камери і ноутбуки і не дали українцям звернутися до консула. Офіційної реакції на інцидент наразі не було. Саме видання обіцяє звернутися до державних органів влади обох країн», – розповіли журналісти ТСН і пообіцяли слідкувати з розвитком подій.

У коментарі для Еспресо TV Юрій Конкевич детально розповів що трапилось з ним та оператором Олександром Пілюком на польському кордоні і назвав історію хорошим сюжетом для книжок Сергія Жадана.

«Від побаченого отетеріли. Все зафільмували і десь за 30-40 хв були зупинені на вулиці польського містечка Брнєво, за 6 км від кордону Польщі з РФ. Сталося це якраз тоді, коли збирались їхати до пункту пропуску Багратіонівськ, через який, власне, й триває активний рух вантажівок з агропродукцією з РФ. На місці вилучили смартфони та відеокамеру в оператора й повідомили, що нас затримано на 48 годин. Решта наших речей залишились в авто, ми не знали що з ними. В моєму рюкзаку були ноутбук, макбук, мікрофони, які ми використовуємо для зйомок. Там же ж було скерування редакції в якому йшлося про те, хто ми, яку інформаційну агенцію представляємо, що маємо на меті зробити сюжет про торгівлю між ЄС і РФ», – розповів Юрій Конкевич.

У відділку українці провели півтори доби і за той час їм не дали можливості повідомити ні рідних, ні редакцію про затримання, не повідомили консула.

«Згодом відпустили з поліції і передали в руки прикордонників. Кажу: якщо це нове затримання, то чи можу я скористатись правом на один дзвінок. Тільки тоді нам дали можливість зателефонувати. В ніч з 8 на 9 березня мої рідні дізналися, що я живий-здоровий, але затриманий», – розповів журналіст.

Після цього прикордонники повезли затриманих українців у свій відділок, аби «з’ясувати підстави перебування у Республіці Польща». У відділку медійникам показали припис Агентства внутрішньої служби безпеки (ABW) на видворення їх з РП, в якому йшлося що вони є «особами, які загрожують національній безпеці Польщі».

Без робочого спорядження, але з приписом від ABW українських журналістів відвезли на МПП  «Дорогуськ-Ягодин», де на відміну від тихого і спокійного пункту пропуску, що на польсько-російському кордоні, вишикувалась черга з вантажівок приблизно кілометрів на вісім.

Читайте також:  Журналісти Район.in.ua зняли торгівлю Польщі з Росією: їх затримали і депортували, відібравши всю техніку

Про реакцію польської та української влади на цей ганебний випадок Юрій Конкевич розповів журналістам ГІТ.

«Офіційної інформації від польських правоохоронних органів не було. Знаємо, що польська прокуратура заявила, що у них претензій до нас немає. Польські журналісти виходили на зв'язок. Вони не розуміють, чому така сувора реакція їхніх правоохоронців. Вдячний українським журналістам за підтримку та розголос. Наразі працюють адвокати над оскарженням рішення про депортацію та поверненням нашого майна.

Іншої реакції наразі немає. Це дивує і далі напружує наразі зіпсуті стосунки наших двох держав. І найогидніше те, що ми їхали робити свою журналістську роботу, щоб показати полякам, що не там наразі вони шукають ворогів, або вбачають причини у своїх економічних негараздах. Ми їхали показати, що торгівля між ЄС та РФ триває. Ми їхали якраз після трагедії в Одесі. Під час спілкування з польськими правоохоронцями я їм пояснював, що ці обстріли України мають прямий зв'язок з торгівлею ЄС та РФ, бо ж за якісь кошти терористи купують чи виробляють цю зброю. Не українські журналісти, а польські мали б бути в таких місцях і розповідати та показувати всій Європі, що торгівля з країною-терористкою триває і які жахливі її наслідки», – наголосив журналіст.

Того ж дня, коли представників Район.in.ua польські правоохоронці оголосили «особами, які загрожують безпеці РП», Сейм Республіки Польща ухвалив резолюцію про запровадження санкцій у зв'язку з імпортом російського та білоруського продовольства і сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу.

Наразі відомо, що польська сторона не перепросила та не визнала помилки. Понад те: скидається на те, що жорсткі дії проти нас мали на меті відохотити й українських, і польських журналістів цікавитися темою торгівлі ЄС та Польщі зокрема з Росією. Газ та зерно з РФ їдуть до ЄС, доки кордон Польщі та України заблокований.

«Стосовно свободи слова у Польщі. Після випадку з Михайлом Ткачем я переглядав польські ЗМІ. Реакція була не відразу. І це максимум якісь передруки. Критики влади через цей випадок, як повелися з українським журналістом, я не побачив. Якась така солідарність напевне була», – зазначив Юрій Конкевич.

Тему затримання волинських журналістів також обговорили на ютуб-шоу «УП.ЧАТ» (відео на 24 хв).

Михайло Ткач, якого дещо раніше теж затримали польські правоохоронці, щоправда, на польсько-білоруському кордоні, розповів, що після того інциденту він багато спілкувався з польськими журналістами і всі вони казали, що польські правоохоронці завжди поводяться з журналістами (навіть польськими) з позиції сили.

Присутній депутат ВРУ Ярослав Юрчишин заявив, що «однозначно зв’яжуться з консульством і посольство, щоб зрозуміти на якому етапі зараз знаходиться юридична сторона цього питання. Ми повинні боротися, щоб ця безглузда депортація була анульована. Свобода слова і робота журналістів за всіма міжнародними стандартами – річ, яка не може бути зупинена без на то законних підстав».

Дивитись також: Газ та зерно з РФ їдуть до ЄС, доки кордон Польщі та України заблокований

Національна спілка журналістів України, а також Міжнародна та Європейська федерації журналістів стали на захист Район.in.ua 

Голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко написав, що Міжнародна та Європейська федерація журналістів стали на захист прав журналістів-розслідувачів з Української правди та Район in ua - Національна мережа гіперлокальних медіа. Федерації із штаб-квартирами у Брюсселі закликали польську владу провести незалежне та ретельне розслідування серйозних нападів на українських журналістів і переглянути питання про їхню депортацію з території Польщі.

Читайте також: Міжнародна та Європейська федерації журналістів стали на захист Район.in.ua та «Української Правди»

«З початку 2024 року українські журналісти, які розслідують економічні зв’язки Польщі з Росією та Білоруссю, стикаються з навмисним перешкоджанням їх діяльності польськими правоохоронцями. Від обшуків транспортних засобів до конфіскації техніки, арештів і депортацій, роботі українських журналістів з «Української правди» та Rayon.in.ua чинилися перешкоди», – йдеться у заяві European Federation of Journalists - EFJ та IFJ - International Federation of Journalists.

ЄФЖ та МФЖ стурбовані постійним перешкоджанням роботі українських журналістів у Польщі, яке створює серйозну загрозу безпеці журналістів та самій свободі преси. Крім того, федерації закликають польську владу вжити негайних заходів для захисту журналістів, зокрема скасувати депортацію Юрія Конкевича та Олександра Пілюка.

Читайте також:  Польські спецслужби ліплять з журналістів «ШПИГУНІВ», а роспроп підхопив ідею

18 березня про затримання на кордоні двох груп українських журналістів оприлюднив відповідну Committee to Protect JournalistsКомітет захисту журналістів(CPJ) зі штаб-квартирою у Нью-Йорку, закликав польську владу не перешкоджати журналістам, які розслідують теми, що мають суспільний інтерес. 

«CPJ стурбований затриманням Польщею протягом двох тижнів чотирьох українських журналістів, які розслідували торгівлю країни з Росією. Журналісти повинні мати можливість висвітлювати теми, що становлять суспільний інтерес, не боячись затримання чи депортації», – зазначила Гульноза Саїд, координаторка CPJ у Європі та Центральній Азії. 

Детально читайте: Комітет захисту журналістів зі штаб-квартирою у Нью-Йорку підтримав журналістів Район.in.ua та «УП»

Дивіться також: 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024