Комітет захисту журналістів зі штаб-квартирою у Нью-Йорку підтримав журналістів Район.in.ua та «УП»

19 Березня 2024, 19:35
Юрій Конкевич, журналіст Район.in.ua. 1242
Юрій Конкевич, журналіст Район.in.ua.

Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists, CPJ) виступив із заявою, в якій закликав польську владу не перешкоджати журналістам, які розслідують теми, що мають суспільний інтерес.

18 березня, на тлі затримання на кордоні з Україною двох груп українських журналістів, Committee to Protect Journalists оприлюднив відповідну заяву.

«CPJ стурбований затриманням Польщею протягом двох тижнів чотирьох українських журналістів, які розслідували торгівлю країни з Росією. Журналісти повинні мати можливість висвітлювати теми, що становлять суспільний інтерес, не боячись затримання чи депортації», – зазначила Гульноза Саїд, координаторка CPJ у Європі та Центральній Азії. 

У комітеті зазначають, що 27 лютого польська поліція затримала журналіста-розслідувача «Української правди» Михайла Ткача та оператора неподалік кордону, коли вони готували репортаж про торгівлю агропродукцією між Польщею та РФ за посередництвом Білорусі.

Пізніше 7 березня польські правоохоронці затримали і депортували в Україну журналіста Юрія Конкевича і відеооператора Олександра Пілюка з Район.in.ua, коли вони фіксували перетин кордону вантажівками між Калінінградською областю РФ і Польщею. 

Конкевича та Пілюка затримали в польському місті Брнєво, обшукали їхній автомобіль і вилучили телефони, карти пам’яті, мікрофони, камеру та ноутбук, пише Район.in.ua. Додавши, що поліція не повідомила консула та не дозволила журналістам зателефонувати в Україну. Журналістів затримали за те, що вони «витрачали занадто багато часу на фотографування критичної інфраструктури» в цьому районі, «а саме вагонів російського зрідженого газу», йдеться у звіті.

Дивитись також: Газ та зерно з РФ їдуть до ЄС, доки кордон Польщі та України заблокований

Конкевич розповів ІМІ, що «різні польські служби» допитували його та Пілюка 7 і 8 березня, перш ніж Служба внутрішньої безпеки Польщі видала наказ про їх депортацію як «осіб, які загрожують національній безпеці Польщі», не надавши додаткових подробиць. За його словами, їм повернули особисті речі, але не професійне обладнання.

Район.in.uа розпочав процес оскарження депортації, яка забороняє журналістам протягом п’яти років відвідувати 27 країн європейської Шенгенської зони, де скасовано прикордонний контроль, і вимагає повернути їм обладнання.

«Редакція зараз самотужки розпочала процес оскарження депортації, яка забороняє нашим журналістам відвідувати країни Шенгенської зони упродовж 5 років. Але ми звертаємося до міжнародних журналістських організацій за підтримкою, адже така реакція польських правоохоронців загрожує свободі слова не тільки щодо українських журналістів. Також ми вимагаємо повернути майно, яке є коштовним й становить матеріальну цінність. Відсутність техніки значною мірою блокує діяльність Інформаційного агентства «Район.ін.юа», – зазначив директор Ігор Денисевич.

Редакція звернулася до Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України із проханням звернутися до Асоціації польських журналістів та Міжнародної і Європейської федерації журналістів із закликом захистити права журналістів Юрія Конкевича та Олександра Пілюка.

Читайте також: Міжнародна та Європейська федерації журналістів стали на захист Район.in.ua та «Української Правди»

Про реакцію польської та української влади на цей ганебний випадок Юрій Конкевич розповів журналістам ГІТ.

Національна спілка журналістів України, а також Міжнародна та Європейська федерації журналістів стали на захист Район.in.ua 

Голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко написав, що Міжнародна та Європейська федерація журналістів стали на захист прав журналістів-розслідувачів з Української правди та Район in ua - Національна мережа гіперлокальних медіа. Федерації із штаб-квартирами у Брюсселі закликали польську владу провести незалежне та ретельне розслідування серйозних нападів на українських журналістів і переглянути питання про їхню депортацію з території Польщі.

Читайте також: Міжнародна та Європейська федерації журналістів стали на захист Район.in.ua та «Української Правди»

«З початку 2024 року українські журналісти, які розслідують економічні зв’язки Польщі з Росією та Білоруссю, стикаються з навмисним перешкоджанням їх діяльності польськими правоохоронцями. Від обшуків транспортних засобів до конфіскації техніки, арештів і депортацій, роботі українських журналістів з «Української правди» та Rayon.in.ua чинилися перешкоди», – йдеться у заяві European Federation of Journalists - EFJ та IFJ - International Federation of Journalists.

ЄФЖ та МФЖ стурбовані постійним перешкоджанням роботі українських журналістів у Польщі, яке створює серйозну загрозу безпеці журналістів та самій свободі преси. Крім того, федерації закликають польську владу вжити негайних заходів для захисту журналістів, зокрема скасувати депортацію Юрія Конкевича та Олександра Пілюка.

Читайте також:  Польські спецслужби ліплять з журналістів «ШПИГУНІВ», а роспроп підхопив ідею

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024