Угода з дияволом. Стокгольмський синдром перейменовано на Тбіліський

21 Травня 2023, 19:00
Сотні протестувальників зібралися в аеропорту Тбілісі, щоб зустріти перший рейс, який прибув з Росії після скасування заборони на авіасполучення між двома країнами 3104
Сотні протестувальників зібралися в аеропорту Тбілісі, щоб зустріти перший рейс, який прибув з Росії після скасування заборони на авіасполучення між двома країнами

Історія любить такі вибрики долі: до України та Грузії одночасно прилетіли новини про літаки. Україна фактично отримала згоду на приліт F-16, щоб лушпашити росіян в своєму небі, а Грузія погодилася повернути московитам прямі авіарейси. 

Грузинська влада продовжує пробивати дно. У Тбілісі проспалися після «ночі Гаврилова».

Влітку 2019 року грузини закрили небо після скандалу із російським депутатом Сергієм Гавриловим, який під час виступу у грузинському парламенті зручно розлігся у кріслі його голови. Тоді, як сірник, спалахнув протест. Його наслідком і стала заборона прямих рейсів між двома країнами, які дотепер не мають дипвідносин після війни 2008 року.

Що сталося

10 травня путін несподівано скасував візовий режим із Грузією. Від 15 травня громадяни Грузії зможуть відвідувати росію на строк до 90 днів без оформлення віз. Російським авіакомпаніям дозволили виконувати рейси в Грузію, а турфірмам — продавати тури. При цьому Грузія видала дозвіл на польоти авіакомпанії Red Wings, яка раніше потрапила під санкції України через рейси до окупованого Криму.

Мотивація Тбілісі – допомогти грузинській діаспорі швидше літати додому з рф.

Про підтримку рішення путіна заявили голова МЗС та речник парламенту Грузії.

Відповідаючи на критику Заходу і політичних опонентів усередині країни про те, що рішення Тбілісі про відновлення прямого авіасполучення з росією суперечать політиці ЄС, куди Грузія прагне, прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що, оскільки країна не входить до Євросоюзу, вона не зобов'язана притримуватися його курсу.

А мер Тбілісі з «Грузинської мрії» Каха Каладзе щиро не розуміє, як може нашкодити росії, наприклад, продаж грузинського вина? Екс-футболіст «Динамо» також упевнений, що європейці умисно ігнорять Грузію, хоч вона провела усі необхідні реформи. 

А мер Тбілісі з «Грузинської мрії» Каха Каладзе щиро не розуміє, як може нашкодити росії, наприклад, продаж грузинського вина? Екс-футболіст «Динамо» також упевнений, що європейці умисно ігнорять Грузію, хоч вона провела усі необхідні реформи.

 

 Чи всі грузини однаково апатичні

Звісно, що ні. Хтось у ці дні воює з руснею в Україні, інші знову вийшли на вулиці, як це було у березні, коли влада спробувала запровадити статус «іноагента».

Багатьом у Грузії соромно за дружбу з агресором. 

«Наших батьків саперними лопатами вирізали радянські солдати. Як влада Грузії про це забула?» — заявила Марта Ардашелія, головна редакторка незалежного видання «Сова» в ефірі Radio NV.

На мітингах грузини посилають російський літак услід російському кораблю і пишуть на плакатах гасло «Вам тут не раді!». Але ці голоси, як і заяви президентки Саломе Зурабішвілі, слабкі на тлі підтримки «Грузинської мрії».

Реакція світу

Грузинський уряд ухвалив рішення видавати ліцензії своїм авіакомпаніям на польоти до рф, попри американські та європейські попередження. Тбілісі попереджали, що подібні рішення можуть поставити шлагбаум для статусу кандидата у члени ЄС.

Держдепартамент США попередив про ймовірні обмеження щодо грузинських авіакомпаній, які обслуговуватимуть літаки, що перебувають під імпортним та експортним контролем.

Посол США в Грузії Келлі Дегнан заявила, що останні рішення рф — це «подарунок» російського диктатора, але путін нічого не роздає безкоштовно.

«Думаю, що більшість грузинів були б щасливішими, якби путін вивів російські війська з Абхазії та Цхінвалі», – зазначила Дегнан.

 У Євросоюзі висловили жаль щодо такого рішення Тбілісі й заявляють про все більше відставання Тбілісі від вимог надання їй статусу кандидата в члени ЄС.

«Нейтралітет Грузії щодо війни в Україні грає на руку росії», — заявив політичний економіст та філософ Френсіс Фукуяма в інтерв’ю Radio Free Europe.

На його думку, для Грузії на карту поставлено все – вона може продовжити рухатися у ЄС, можливо навіть приєднатися до НАТО, або ж продовжити дрейфувати в бік росії. Фукуяма вважає, що політика з боку Європи та Сполучених Штатів має бути спрямована не так проти Грузії як країни, а проти уряду, який штовхає її у бік росії.

Читайте також: «Грузинська мрія» і придністровський чиряк. Усі чекають перемоги України

Кінець стратегічного партнерства з Україною

Відкриттям польотів до/з росії авіакомпаній, які літають у Крим, влада Грузії перекреслює свої запевняння у підтримці територіальної цілісності України.

Гостріше, ніж зазвичай відреагували на новий «коник» грузинів в Офісі президента. Андрій Єрмак нагадав, що «історія завжди пам‘ятає тих, хто нібито не помічає геноцид, нацизм і його авторів».

«Дехто, схоже, намагається не помічати ракетні обстріли Києва, знищену Мар‘їнку, вбитих у Бучі, Ірпені, Ізюмі, викрадення дітей. Дехто, схоже, забув трагедію в Горі», – присоромив грузинів глава канцелярії Зеленського.

МЗС України закликало грузинів не йти на «угоду з дияволом».

Реакція Тбілісі на 24 лютого і раніше була розчаруванням для Києва. Грузія хоч і не ворог, але й не союзник України, але сигнали від грузинського уряду милозвучні вуху Кремля.

У перші дні вторгнення грузинський прем'єр Іраклій Гарібашвілі заявив, що Грузія не буде приєднуватися до міжнародних санкцій проти рф і не надасть Києву зброю. При цьому грузинська влада підтримує Україну в міжнародних організаціях, надсилає гуманітарну допомогу та приймає біженців. У Грузії наприкінці травня перестало працювати відділення банку ВТБ, виникають проблеми і при провезенні  російських товарів на митниці.

Утім, восени 2022 року грузини покірно прийняли у себе десятки тисяч так званих біженців від мобілізації, що викликало не тільки зростання попиту і економічну вигоду для частини бізнесу, але й стрімке зростання цін на нерухомість.

Читайте також: Ганьба і надія Грузії

Чому Грузія дружить з країною, яка її окупувала

Майже відразу після прильоту перших рейсів з Москви гримнув скандал з перебуванням на весіллі в Грузії доньки путінського Ріббентропа Катерини Вінокурової. Після новин у ЗМІ і протестів підсанкційну доньку лаврова спровадили з Тбілісі.

Схоже, що режим путіна морально глумиться над грузинами. Скоро у літак до Тбілісі посадять інших зашкварених російських персонажів, щоб перевірити реакцію грузинів і збурити ситуацію в країні.

Готовність грузинського уряду йти на угоду з путіним свідчить про нерозуміння реальності.

Стверджувати, що Грузія може якось домовитися з рф, можуть тільки політичні безумці.

З диктатором не можна домовитись, його не можна задобрити, але тільки відбитися.

Але економічні вигоди перемогли стратегічне мислення та здоровий глузд. Нинішня влада Грузії намагається всидіти на двох кріслах: не зіпсувати відносини із Заходом і нормалізувати їх з путіним, розраховуючи на гроші, які Москва буде готова вкласти в Грузію в обмін на лояльність.

Після 2008 року здавалося, що повернення до колишніх відносин Грузії та росії не станеться. Але вже через декілька років Михайло Саакашвілі та грузини виявили дивну політичну аморальність.

Тоді це також обумовили економічною вигодою. Президент відкрив кордони для росіян, які швидко наповнили собою і попсою вулички, готелі та ресторанчики Тбілісі. Грузини вирішили закрити очі на убивства та наругу над країною в обмін на рублі. Такі рішення й сприяли аморальній атмосфері в грузинській політиці, яку стимулює «Грузинська мрія».

А путін, цей безсоромний провокатор, розуміє, як використати пристрасть грузинської влади та частини суспільства до аморальної наживи.

Хочете зняття візового режиму для грузинів? Ось, прошу – це нагорода вам за неприєднання до санкцій. Не проти відновлення прямих авіаперельоті? Чудово, це допоможе нам дестабілізувати ситуацію на Кавказі.

ОК, нехай п'ятиденну війну серпня 2008 року не встигла відчути на собі уся Грузія, але ж після нападу на Україну грузини мали б все збагнути. Більшість грузинів й сьогодні ненавидять росію, хоч це не сильно впливає на політичні амбіції та рейтинги партії влади «Грузинська мрія». Вона здатна легко перемогти на наступних виборах.

Власник партії влади проросійський олігарх Бідзіна Іванішвілі та його міньйони не ризикують владою та погіршенням економічної ситуації. Але є ризик стратегічний – втрати державності Грузії у майбутньому. Поступки путіну започатковують крах, бо диктатор й далі тиснутиме на болючі місця.

росія може застрягнути в Україні надовго, але не зникне з карти. Перемога України не гарантує Грузії уникнути, бо навіть після поразки в Україні путіну будуть необхідні невеличкі перемоги задля статусу «збирача споконвічних російських територій».

...Поки в Тбілісі послали літаком тільки доньку лаврова, хтозна, чи наступного разу не прилетить лавров чи шойгу. Росіяни зроблять усе, аби зіштовхнути грузинів між собою та послабити країну, яка поки що хоч суто декларативно, але прихильна до західного світу.

Грузію може захистити не безвіз з рф та пряме авіасполучення з нею, а тільки членство в ЄС та НАТО.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024