Найкращий подарунок Путіну

11 Жовтня 2023, 16:45
Фотоколаж - Nikk.Agency 3521
Фотоколаж - Nikk.Agency

Виступаючи перед колегією Конгресу, Генрі Кіссінджер, колишній держсекретар США, добре обізнаний з геополітичними махінаціями, сказав, що зазвичай всі «окремі кризи в різних географічних регіонах невипадкові». Це було у 2018 році.

«Традиційні моделі суперництва великих держав повертаються», – попередив він тоді.

Восени 2023 року людство божевільними очима спостерігає за декількома кривавими кризами, що здатні перерости у хаос.

Жорстокий напад ХАМАС на Ізраїль стався у день народження Путлера. Нова катастрофа на Близькому Сході стала найкращим подарунком для кремлівського диктатора, чий стратегічний пріоритет – відвернути підтримку та увагу Заходу від України. Масштабна пожежа в Ізраїлі сприяє цьому.

Насправді не Путін розпалив полум'я нової війни на Близькому Сході, але тепер він із задоволенням підливає масла у вогонь і може грати нею на свою користь, щоб відвертати енергію Заходу від України.

Пропагандисти у РФ кілька днів поширюють методички про те, що війна на Близькому Сході – це перемога Росії, а гроші та зброя для України вичерпаються.

Напад на Ізраїль не матиме драматичного впливу на підтримку України, але ситуація залежатиме від тривалості конфлікту. Він точно розділить увагу, враховуючи природну зосередженість США на Ізраїлі.

Вашингтон тим часом лихоманить, там шукають нового спікера Палати представників замість Кевіна Маккарті. Боротьба за крісло ускладнює Байдену отримання схвалення Конгресу на будь-яку додаткову допомогу, яку вона може захотіти надати Україні чи Ізраїлю.

А тут ще й атаки ХАМАСу. Москва давно ручкається з ісламістськими бойовиками. Лідер ХАМАСу Ісмаїл Ханія нещодавно з «групою товаришів» побував у Росії. Щойно перші ракети впали на Ізраїль, «ріббентроп Путіна» Сергій Лавров заявив, що створенню палестинської держави перешкоджає «руйнівна політика» США. А схожий на алкоголіка Дмитро Медведєв почав захищати ХАМАС та накинувся на Захід.

Читайте також: «Грузинська мрія» і придністровський чиряк. Усі чекають перемоги України

Зустріч Лаврова та лідера ХАМАСу у Москві, вересень 2022 року, джерело - росЗМІ
Зустріч Лаврова та лідера ХАМАСу у Москві, вересень 2022 року, джерело - росЗМІ

«Замість того, щоб активно працювати над палестино-ізраїльським врегулюванням, ці дебіли зі США надають неонацистам в Україні повномасштабну допомогу, протиставляючи два тісно пов’язані народи один проти одного», – від Твіттера Медведєва знову засмерділо помиями.

Рот Путіна Дмитро Пєсков радісно волав, що «процес накачування київського режиму зброєю матиме низхідну тенденцію».

Важко стверджувати, що Росія прямо причетна до Ізраїльського хорору. Там без вівчарки легше знайти сліди Ірану. Утім, політична підтримка ХАМАСу Москвою надихнула терористів на насильство, яке відвертає увагу політиків від агресії Росії проти України.

Загравання з ХАМАС і підтримка палестинців також допомагають Путіну в його прагненні зробити себе важливим гравцем у глобальному угрупованні проти Заходу разом з Китаєм, Іраном та (прости Господи) Північною Кореєю.

Кремль смакує й новим розбратом у ЄС. Єврокомісія вирішила переглянути всі проєкти розвитку на Палестинських територіях на загальну суму 691 мільйон євро.  Але кілька країн спільноти відкрито виступили проти припинення фінансової допомоги палестинцям. Вони, за версією Франції, Іспанії, Ірландії та Люксембургу, є «заручниками ХАМАС».

«Не варто плутати терористів ХАМАС із палестинським населенням», – каже іспанський міністр. Щоправда, він не вказує, як розрізняти їх у полі біля стіни Сектора Гази.

Терористи ХАМАС. Джерело: Getty Images
Терористи ХАМАС. Джерело: Getty Images

Інші презенти Путіну – криза на Кавказі та плутанина на Балканах

З Нагорного Карабаху на Південному Кавказі пішли понад 100 тисяч етнічних вірмен після 24-годинної військової атаки Азербайджану 19 і 20 вересня.

Дехто цю катастрофу сприйняв як ознаку слабкості Росії: буцімто Москва не могла гарантувати безпеку вірменам перед натиском підтримуваного Туреччиною Азербайджану. 

Інша думка – Росія навмисно припинила підтримку карабахських вірмен, посилюючи тиск на допомогу США та ЄС у вирішенні нового потоку біженців. Так Москва карає прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна за те, що він відмовився від альянсу з Росією та намагався підштовхнути свою країну на більш західну траєкторію.

Азербайджан не відправив би свої війська без зеленого світла з Москви. А росіяни залагодили справи з Іраном, традиційним ворогом Азербайджану. Доки азербайджанська армія просувалася до Степанакерту та відловлювала так званих посадовців невизнаної республіки, Шойгу проводив у Тегерані переговори з армійськими чинами.

Згодом настала черга Балкан. Там сталося нове нахабне і дивовижне зіткнення між озброєними сербами та поліцією в селі Банська на півночі Косова. Косово звинуватило президента Сербії Александра Вучича в тому, що він віддав наказ про атаку, тоді як інші бачать руку ультраправих сербських ультранаціоналістів, які мають тісні зв’язки з Москвою.

Косовари та албанці давно стверджують, що Росія є головною силою, яка намагається розв’язати нову війну на Балканах.

...Сектор Гази, Карабах, Балкани, а перед цим палало в Африці. Усе це нові фронти відвернення уваги Заходу від того, що Кремль чинить з Україною.

Тому світ ще довго матиме справу з кількома кризами одночасно.

Читайте також:  Клонований Орбан: як Словаччина з Фіцо може псувати нерви Україні та ЄС

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024