Брама у ЄС привідкрилася, нас чекають у кімнатці для переговорів

08 Листопада 2023, 19:04
Брама у ЄС привідкрилася, нас чекають у кімнатці для переговорів. Фото Politico.eu 3633
Брама у ЄС привідкрилася, нас чекають у кімнатці для переговорів. Фото Politico.eu

Рекомендація розпочати переговори з Україною щодо вступу в ЄС – черговий історичний крок, у який важко було повірити ще два роки тому. Таких кроків вже було і ще буде чимало. Шлях до справжнього вступу надзвичайно важкий. І це не фігура мови.

Що сталося

Європейська комісія заявила 8 листопада, що Україна та Молдова повинні почати процес набуття членства в ЄС, але повинні зробити більше, щоб прискорити свої реформи в ключових сферах. Наступним кроком для лідерів ЄС є підтримка плану Комісії на саміті в Брюсселі в грудні.

Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС, водночас умовою є продовження виконувати незавершені рекомендації надалі (ставлення до меншин, боротьбу з корупцією та відбирання влади від олігархів) Єврокомісія рекомендує ухвалити рамки перемовин тоді, коли Україна здійснить поточні реформи, про які прозвітують у березні 2024 року.

Вступ до ЄС країни-претендента відбувається у двох одночасних напрямках: виконання угоди про асоціацію та переговори.

Угоду про асоціацію Україна підписала з ЄС ще улітку 2014 року. Україна подала заявку на членство у перші дні великого вторгнення московитів - 28 лютого 2022 року. У червні 2022 року ЄС надав Україні статус кандидата. Київ тоді отримав сім рекомендацій як передумову для початку переговорів про вступ: реформа Конституційного суду, судова реформа, антикорупційна реформа, боротьба з відмиванням грошей та реформа правоохоронних органів, антиолігархічне законодавство, гармонізація законодавства про аудіовізуальні послуги та законодавство про національні меншини.

Сьогодні ЄК рекомендувала Раді ЄС розпочати офіційні переговори щодо вступу України.

Якщо у грудні не буде сюрпризів, а Орбана в ЄС вмовлять чи дадуть йому цукерку (частину заблокованих раніше дотацій), то почнеться переговорний процес вступу України до ЄС.

Довідково: 

За понад сім десятиліть ЄС та його попередниця Європейська економічна співдружність розширювалися сім разів, перший раз у 1973 році, а востаннє – у 2013 році.

До 1990-х формальних критеріїв для членства не існувало. Їх визначили у 1993 році, коли ЄС отримав запит від 12 колишніх комуністичних країн Європи. Саме тоді ЄС почав вимагати від країни-кандидата впровадження acquis (надбання законів євроспільноти) у національне законодавство.

Що має відбутися далі

Країна-кандидат на вступ до ЄС має досягти домовленості з державами-членами ЄС щодо умов її вступу до ЄС. Він з 2020 року відбувається за шістьма кластерами, кожен із яких має певну кількість розділів для перемовин.

Процес асоціації передбачає повну гармонізацію національного законодавства із законодавством ЄС до дня фактичного членства в ЄС.

А от переговорний процес має справу з конкретними проблемами і завершується із завершенням переговорів про приєднання приблизно за два роки до членства в ЄС.

Якщо почуєте, що Україна через 2-3 роки стане членом ЄС – не вірте (хіба якщо спільнота не ухвалить нові документи). 21 нинішнім членам ЄС знадобилося у середньому близько 9 років для завершення процесу переговорів про вступ до ЄС (усі три етапи) та приєднання до ЄС (решта шість держав були першими членами-засновниками). Часові рамки різняться залежно від національної та глобальної політики, а також від того, наскільки країні необхідно реформувати власне законодавство відповідно до стандартів ЄС.

Етап переговорів зазвичай є найдовшим. Серби домовляються вже 11 років. І це проблема євроінтеграції: процес може тривати десятиріччями, цілі покоління «проводять життя в залі очікування ЄС».

В ЄК давно витає реформа процесу розширення. Її мета: швидше визначати прогрес і проблеми, надавати рекомендації на наступний рік і поширювати на країни-кандидати частину привілеїв держав-членів. Йдеться і про «поступову інтеграцію» через запрошення країн, які завершили певні розділи процесу вступу, до участі у відповідних засіданнях Ради в Брюсселі як спостерігача.

Водночас чіткий сигнал кандидатам на вступ: не буде жодних знижок чи скорочень, особливо у сфері верховенства права.

Що відбувається під час переговорів про вступ до ЄС?

Формальний юридичний початок переговорів відбудеться на міжурядовій конференції. Там ЄС представить переговорні рамки. Це буде зробити складно, бо у випадку України є питання територіальної цілісності країни-кандидата.

Згодом почнеться скринінг законодавства України за кількома сферами. Треба визначити, де, чому і як національне законодавство має бути адаптоване до права ЄС.

Відбуватиметься процес «дотримання початкових критеріїв». На цьому етапі країна-кандидат має досягти певних показників, так званих «початкових критеріїв». Їх пропишуть не для всіх розділів переговорів, а лише для найпроблемніших.

Власне на самих переговорах Україна представить переговорну позицію щодо всіх розділів. Проєкт спільної резолюції ЄС готується Єврокомісією, але має бути затвердженим Радою ЄС.

Згодом відбувається закриття переговорів за кожним із розділів переговорів. Україна мусить довести високий ступінь гармонізації зі стандартами ЄС за відповідним розділом і достатню імплементацію стандартів ЄС.

Завершення переговорів відбудеться, коли ми та Євросоюз досягнемо згоди за всіма розділами переговорів. Тоді узгоджується точна дата вступу та обговорюються фінансові умови. Між закінченням переговорів і завершенням цих процедур може минути 1-2 роки.

Після завершення переговорів готується проєкт договору про вступ. Його треба схвалити одноголосно Радою ЄС та Європарламентом і ратифікувати в Україні та у всіх державах ЄС. І тільки тоді відбудеться приєднання України до ЄС.

Сподіваюся, це станеться за нашого життя.

Читайте також:  Єврокомісія рекомендує почати переговори про вступ України до Євросоюзу

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024