Страйк на кордоні: в Асоціації автоперевізників не беруться прогнозувати, як довго він триватиме

22 Листопада 2023, 17:30
Страйк на кордоні. Фото з соцмереж 731
Страйк на кордоні. Фото з соцмереж

Україна шукає усі можливі шляхи, аби вирішити питання блокування польського кордону. 

Про це повідомляє Район.Закордон з посиланням на віцепрезидента Асоціації міжнародних автоперевізників Володимира Баліна під час брифінгу.

Як відзначив Балін, сьогодні є розуміння того, що місцева влада дала дозвіл на проведення страйку на польському кордоні. Наразі українська сторона не бачила цих дозволів й адвокати працюють над тим, аби отримати їх копії.

«Все що вчора було на «Краківці» було більше схожим на страйк. Коли стояли машини, не заважали руху іншим й з плакатами «Закінчуйте страйкувати, давайте працювати». Там наші колеги міжнародні перевізники зробили таку попереджувальну акцію, не перекриваючи дорогу. Так само мало б бути на польському кордоні», – пояснив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників.

Страйкарі обіцяли пропускати певні види товарів на кордоні. Йдеться про гуманітарку й інші небезпечні вантажі, наприклад, паливо. Втім, відповідні особи фіксують порушення обіцянки, оскільки вищезгадані машини й надалі стоять в загальній черзі. Усі ці факти блокування передаються до влади Польщі й Україна сподівається, що на порушення умов страйку відреагує поліція.

Україна та Єврокомісія офіційно й неофіційно звертаються до Польщі щодо блокування кордону, аби уряд Варшави скасував вищезгадані дозволи, які є незаконним. Втім, польський уряд сьогодні в стадії формування й навряд чи візьметься за це питання.

Зокрема Україна також готова звернутись до суду після отримання всіх правових підстав, заяв й рішень про блокування.

Балін так і не зміг дати відповідь на те, скільки часу може зайняти вирішення питання щодо блокування кордону.

Нагадаємо, 6 листопада польські перевізники розпочали фізичне блокування трьох з чотирьох найбільших прикордонних переходів на польсько-українському кордоні. Як українські, так і польські експортери, імпортери та перевізники вже зазнають збитків, так само страждають і взаємини між двома країнами, які ще не встигли відновитися після зернового конфлікту.

16 листопада з'явилась інформація, що Європейська комісія може розпочати карну процедуру проти Польщі, якщо влада не вирішить питання блокування перевізниками пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Нагадаємо, у середньому день блокади пунктів пропуску на польському кордоні вартує одній компанії втрат у розмірі близько 1 млн грн.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024