Вибори Молдови – примари росії

07 Листопада 2023, 19:05
У Молдові визнали неконституційною діяльність проросійської партії «Шор» 3061
У Молдові визнали неконституційною діяльність проросійської партії «Шор»

У звичайні часи результат місцевих виборів у Молдові був би цікавим поза межами цієї країни хіба для румунів та українців. Але війна РФ в Україні впливає і на Молдову – країну, яка має «заморожений» конфлікт у контрольованому росією Придністров’ям, і якій Москва все ще хоче диктувати свої правила.

Місцеві вибори у Молдові мали перевірити настрої в цій країні, зокрема довіру європейському курсу партії президентки Маї Санду «Дія та солідарність». А ще вони відбулися за кілька днів до оголошення звіту ЄС про прогрес, досягнутий Молдовою, що має статус кандидата з червня 2022 року.

Цьогорічну виборчу кампанію аналітики називають фактичним початком президентської, хоча вибори глави держави відбудуться за рік. Результати засвідчили, наскільки глибоко розколоте молдавське суспільство навіть через 32 роки після здобуття країною незалежності. Лінія розділу на виборах примарів (мери міст у Румунії та Молдові) пройшла й щодо відношення до рф та путіна.

Артпідготовка Санду

Перегони супроводжувалися жорсткою протидією з боку влади російському впливу в Молдові. У регіонах його нейтралізувати поки що не вдається.

Ще влітку у Молдові визнали неконституційною діяльність проросійської партії «Шор». наполягав, що партія неодноразово порушувала законодавство щодо фінансування політичних сил та співпрацює з росією з метою дестабілізації ситуації у Молдові, а її очільник Ілан Шор перебуває під санкціями США. Утім, партійці «Шору» продовжили працювати в парламенті як позапартійні депутати, їм заборонено вступати до інших фракцій.

Ілан Шор
Ілан Шор

1 листопада, напередодні виборів голів сіл, селищ та міст Санду звинуватила Москву у передачі грошей проросійським партіям, у тому числі партії «Відродження» з метою «підкупити» виборців.

За два дні до виборів ЦВК Молдови заборонила кандидатам проросійської партії «Шанс», яку Шор створив після заборони своєї «іменної» партії, брати участь у голосуванні через використання у передвиборній кампанії незаконних грошей із росії. Доволі швидко рейтинг цієї партії досягнув 18% і наблизився упритул до соціалістів.

Згодом Молдова почала зачищати від московитів інформпростір: не видала акредитацію російським спостерігачам при ОБСЄ на місцевих виборах, призупинила дію ліцензій на мовлення кількох російських телеканалів і заблокувала доступ до сайтів великих російських ЗМІ, заблокувала сайти «Комсомольской правди«, «ТАСС» і «Лєнти.ру». З кіосків мережі Moldpresa зникла й друкована версія «Комсомольськой правды», яку купив Шор.

Опозиція почала апелювати до ...Європи. Наприклад, екс-президент країни, лідер комуністів Володимир Воронін звернувся до глав дипмісій у Молдові з листом, у якому назвав дії уряду «розтоптуванням конституції».

Після виборів ОБСЄ заявила, що вибори в Молдові пройшли ефективно, хоча втручання з-за кордону та призупинення участі кандидатів опозиційної партії «Шанс» мали негативний вплив. У попередньому звіті ОБСЄ заявила, що це рішення «не мало ефективного правового захисту, обмежило вибір виборців і призвело до безальтернативних виборів у деяких невеликих населених пунктах».

Читайте також:  «Грузинська мрія» і придністровський чиряк. Усі чекають перемоги України

Фіаско Маї: «Хай Чебан, усі гукнули...»

Якщо коротко, то для України результати виборів невтішні. На парламентських виборах 2021 року партію Санду «Дія і Солідарність» підтримали 52% виборців, а тепер її команда отримує фіаско. Партія PAS не змогла отримати більшість у жодному районі країни.

Іон Чебан, якого називають ще агентом Кремля, з першого туру виграв вибори примара Кишинева, здобув найбільшу фракцію в міській раді та отримав коаліційну більшість. Тепер Чебан — головний претендент на посаду президента Молдови в наступному 2024 році. Ще до місцевих виборів він випереджав у соціології лідера соціалістів Ігора Додона.

Іон Чебан (праворуч)
Іон Чебан (праворуч)

Невтішні результати у Кишиневі мають здивувати Санду, бо 69,5% мешканців столиці проголосували б за вступ Молдови до Євросоюзу, якби було оголошено відповідний референдум (опитування у середині жовтня провела експертна спільнота WatchDog).

«Кишинів ніколи не був настільки проєвропейським, як зараз», – сказав для DW глава WatchDog Валеріу Паша. Але примарою у столиці буде суперник євроорієнтованої президентки країни.

Молдовська журналістка Вікторія Лаур у своєму подкасті нагадала, що Чебан, який представляє нову нібито проєвропейську партію MAN, був і серед комуністів, і серед соціалістів. Він так публічно і не засудив російську війну в Україні, заграє з проросійським електоратом. Є побоювання, що він може виявитися «троянським конем» Кремля.

2019 року Чебан став мером від проросійської партії соціалістів, а 2014-го стверджував, що угода про асоціацію з ЄС призведе Молдову «до катастрофи». Тепер Чебан відвідує США, європейські столиці та дружить із мерами міст у Румунії. Каже, що набирається там досвіду для змін у столиці Молдови.

У другому за величиною місті Молдови Бєльцях відбудеться другий тур голосування між Олександром Петковим від «Нашої партії», створеної бізнесменом Ренато Усатим – фігурантом справи про корупцію, та позапартійною Аріною Корсіковою. Петков набрав 22,6% голосів, Корсікова – 21,5%.

У 19 із 32 райрад партія Санду зайняла перші місця (не отримавши там більшості). Але «Дія і солідарність» не зможе створити арифметичну коаліцію, оскільки більшість інших фракцій будуть від проросійських партій.

Соціалісти, традиційно популярні на півночі країни, посіли перше місце у восьми районних радах, а у двох зуміли здобути понад 50% голосів.

Нардеп Ігор Гузь, член групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Молдова,  відзначив, що українці, що компактно проживають на півночі країни, як завжди, консолідовано підтримали висуванців проросійських партій. Це тенденція останніх десятиріч.

«Їхній ключовий аргумент зрозумілий – зробити все можливе, аби Молдова ніколи не об’єдналася з Румунією. А такі тенденції посилюються в молдовському суспільстві з року в рік», – написав Гузь у себе у фейсбуці.

Політтехнолог Руслан Рохов сказав для zn.ua, що рішення Комісії з надзвичайних ситуацій зняти з виборів проросійський «Шанс» було не лише сумнівним щодо законності й демократичності, а й абсолютно неефективним, бо Шор легко зорієнтував свого виборця, вказавши на запасних кандидатів.

Політичний аналітик та відставний дипломат Олексій Тулбуре припускає, що іншого виходу у Санду не було. Він каже, що у Молдові кількість громадян, які підтримують Росію у війні з Україною, залишається високою. Одна з причин: нічим не обмежені російські ЗМІ, які маніпулювали громадською думкою.

«У демократіях рішення про закриття певних медіа напередодні виборів не вітаються, але в контексті війни в сусідній країні рішення влади зрозумілі», – сказав він DW.

Мая Санду
Мая Санду

Рохов вважає: єдине, що здобула команда Санду — це критику з боку ЄС та актуалізацію російського наративу про антидемократичний режим в Молдові.

«Це і було ціллю ФСБ. Санду зацікавлена в появі проєвропейських альтернативних партій, які б забрали голоси розчарованих в PAS виборців. Сподіваюсь Санду і її команда зробить належні висновки. Важливо не дати Шору забрати Бельці, а також не дати ФСБ створювати контекст, щоб легітимізувати похід Чебана на президентські вибори», — підсумовує політтехнолог.

Утім, робити глобальні висновки з поразки партії Санду зарано.

«У селищах у невеликих містах обирають не партію, а людину. Тут слід враховувати місцеву специфіку. Усі один одного знають та обґрунтовують свій вибір не на тому, в якій партії полягає кандидат, а на тому, хто він, з якої родини та яка у нього репутація. Зазвичай за таких обставин мерами стають одні й самі люди кілька разів поспіль», – стверджує у Impact Podcast  Вікторія Лаур.

Підкуплені та проросійські

Де тхне росією – шукай її гроші. Так сталося і в Молдові. РФ витратила 55 млн дол. на те, щоб дестабілізувати ситуацію в Молдові. Це оцінка очільника молдовської Служби інформації та безпеки Олександра Мустяце.

Він вважає, що з другої половини 2022 року в Молдові реалізують «диверсійний сценарій зовнішнього втручання». Його автори – учасники організованої злочинної групи, яку очолює Ілан Шор. До цього залучені кілька політичних сил, зокрема партія «Шанс». Гроші на рахунки наближених до цієї партії осіб аж в Казахстані надходили з росії від громадянина Молдови та РФ, який пов'язаний з Шором та одним із російських олігархів.

За місяць до дня голосування, 5 жовтня, на молдовсько-румунському кордоні затримали чоловіка, який перевозив у машині 550 тис. євро готівкою. У жовтні силовики Молдови провели 136 обшуків у різних частинах Молдови у справі про незаконне фінансування політичних партій.

Ймовірно, така активність і через обіцяні заявлену Шором «надбавки» пенсіонерам у кількох регіонах Молдови – приблизно 50 євро кожному. За тиждень до виборів місцеві ради цих територій узаконили надбавку голосуванням, а у казначействі Гагаузії офіційно відкрили рахунок для меценатів. 25 жовтня туди прийшли гроші у розмірі еквівалентом 787 тисяч євро від невідомого відправника з Москви. Опоненти олігарха-втікача заговорили про прямий підкуп виборців. 2 листопада Кишинів блокував ці гроші.

Інша особливість актуальної молдовської політики – надзвичайно сильні проросійські настрої виборців. Директор Інституту ефективної політики, політолог Віталій Андрієвський зауважив: політичні сили в країні діляться на проєвропейські чи проросійські, третього не дано.

Цікава деталь: утікач-олігарх Шор одружений на російській співачці Жасмін – це близька подруга ексфігуристки Тетяни Навки, дружини Дмитра Пєскова, речника кремлівського диктатора.

Політичний аналітик та відставний дипломат Олексій Тулбуре каже, що у Молдові кількість громадян, які підтримують Росію у війні з Україною, залишається високою. Нічим не обмежені російські ЗМІ, вважає Тулбуре, маніпулювали громадською думкою: «У демократіях рішення про закриття певних медіа напередодні виборів не вітаються, але в контексті війни в сусідній країні рішення влади зрозумілі».

Він також переконаний, що місцеві вибори показали, якою мірою корупція вразила Молдову. Влада поки не довела, що здатна протистояти підкупу виборців. 

«Злодії повернуться до влади спочатку на місцевому рівні, а потім, можливо, і на національному», – сказав Тулубре. Він вважає, що від  цього залежить перебіг переговорів про вступ до ЄС.

Інсайдери поки пророкують Молдові та Україні позитивну відповідь. За даними Politico, 8 листопада ЄК рекомендуватиме розпочати переговори про вступ цих країн Євросоюзу, хоч їм і необхідно досягти більшого прогресу – від створення надійної та незалежної судової системи до захисту прав меншин і впровадженням антикорупційних заходів.

Читайте також:  Клонований Орбан: як Словаччина з Фіцо може псувати нерви Україні та ЄС

Загублені в Брюсселі: чому ЄС мляво реагує на війну в Ізраїлі та фріків Орбана і Фіцо

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024