У Польщі затримали журналістів, які розслідували торгівлю ЄС із Росією. Міжнародні організації стурбовані, – OKO.press

22 Березня 2024, 16:30
У Польщі затримали журналістів Район.in 3419
У Польщі затримали журналістів Район.in

Польські служби затримали чотирьох журналістів з України, які працювали біля кордону з Білоруссю та Польщею

Двох навіть депортували, оскільки вважали, що вони становлять загрозу національній безпеці. Міжнародна федерація журналістів закликає польську владу провести незалежне розслідування, пише польське видання OKO.press.

7 березня 2024 року року близько обіду у Бранево Вармінсько-Мазурського воєводства поліцейські затримали українських журналістів ІА Район.in.ua – редактора Юрія Конкевича та оператора Олександра Пілюка. Про інцидент журналісти повідомили 13 березня.

Район.in.ua – медіамережа, яка працює у Волинській, Рівненській, Львівській, Закарпатській, Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Журналісти приїхали до Польщі, щоб дізнатися, який вантажообіг на російсько-польському кордоні. Вони покинули Україну 6 березня, коли в Польщі проходили страйки фермерів . На дорогах було повно тракторів. Журналісти їздили по Варшаві чотири години. Бранево не було їхньою метою. Однак їхні колеги зупинилися там на іншій машині та швидше проїхали через затори.

«Ми їхали двома автомобілями, щоб потім розділитися і швидше зафіксувати те, що нас цікавить поблизу кордону, тобто хотіли дослідити вантажопотік, оцінити потік вантажів і з’ясувати, польський чи російський транспорт перетинають. кордону. Ми також планували поспілкуватися зі свідками та експертами, щоб оцінити масштаби такої торгівлі», – розповідає Юрій Конкевич, який 20 років працює в ЗМІ.

Юрій: де наша техніка?

Вони мали їхати до прикордонного переходу Безледі-Багратіоновськ. Але перед цим вони поїхали на залізничну станцію в Бранево, що біля кордону з Росією. Вони побачили вагони з вугіллям і цистерни з російським скрапленим газом, який перевозять російською залізницею та казахстанськими постачальниками.

«Жодного пропускного пункту польських фермерів ми там не бачили, але бачили вагони RŻD – Російських залізниць ( РЖД )». Я був шокований. Коли читаєш у ЗМІ, що торгівля СПГ і скрапленим газом триває – це одне, а коли бачиш ці сотні вагонів – це інше. Я зробив декілька фото та відео танків. Нас образило, бо увагу приділили лише польсько-українському кордону. А з російським кордоном все добре, – розповідає Юрій.

«Причиною затримання стало те, що журналісти надто довго фотографували критичну інфраструктуру, а саме російські вагони зі скрапленим газом», – читаємо на сайті агентства.

У журналістів забрали телефони, фотоапарат і три карти пам'яті. Поліція також вилучила з автомобіля редакційне обладнання та особисті речі.

«Ми ще не знаємо, яка доля цього обладнання. Пізніше були затримані і наші водії. З Польщі повернулися, але без спорядження. У протоколі поліція зафіксувала лише ті речі, які були у нас», – каже Юрій. 

В автомобілі також був дозвіл на виїзд з України, а також редакційна інструкція виконати завдання, в якій говорилося, що журналісти повинні перевірити, як Росія продовжує торгівлю з ЄС. У чоловіків були преспосвідчення.

Після затримання журналістів допитували різні польські служби, зокрема: співробітники Агенства внутрішньої безпеки. З перекладом допоміг один із поліцейських, який знає українську. Крім того, Юрій розуміє польську мову.

«Нас запитували, що ми тут робимо і чому ми тут. Спочатку я прямо не казав, що я журналіст. Я думав, що це дозволить нам швидше звільнитися і ми зможемо завершити справу. Але пізніше в розмові з ABW я сказав, що ми журналісти і над чим працюємо. Офіцери знайшли в машині наші документи та довідку з редакції», –розповів журналіст. 

8 березня відбулося засідання з протоколом та перекладачем. Як наголошує Юрій, поліція не дала їм можливості зателефонувати рідним чи в редакцію.

Читайте також: Російські газ та зерно їдуть до ЄС, доки в Польщі блокують кордон з Україною

ABW: загроза безпеці та інтересам Республіки Польща

Увечері 8 березня їх відпустили. Однак після виходу з відділку журналісти були затримані прикордонниками. Офіцери повідомили, що їм необхідно пояснити причини перебування в Польщі. Тоді ж додали, що отримали наказ від Агентства внутрішньої безпеки негайно депортувати їх, оскільки вони загрожують національній безпеці Республіки Польща.

«Нам заборонили в’їзд до Шенгенської зони на п’ять років. Поліція нас двічі запевнила, що повідомила українського консула про наше затримання. Це мене заспокоїло. Думаю, якщо консул дізнається, він повідомить редакцію та родину. Потім виявилося, що консула не повідомили. Про те, що мене затримали, дружина дізналася через півтори доби. Коли нас передали прикордонникам, мені одразу дозволили подзвонити рідним. Рішення про депортацію було прийнято на підставі рішення Управління внутрішньої безпеки. Саме обґрунтування, за словами прикордонника, який нас депортував, є конфіденційним», – розповідає Юрій Конкевич. 

Увечері 9 березня прикордонники провели журналістів на пункт пропуску «Дорогуськ-Ягодин».

Читайте також:  Журналісти Район.in.ua зняли торгівлю Польщі з Росією: їх затримали і депортували, відібравши всю техніку

Сейм: «Наш моральний обов’язок припинити торгівлю…»

Юрій каже, що іронія полягає в тому, що саме тоді, коли вони стали людьми, які загрожують безпеці Польщі, Сейм ухвалив проєкт постанови про запровадження санкцій на імпорт російських і білоруських продуктів харчування та сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу.

«Ось чому ми туди поїхали. Ми хотіли довести полякам, що вони не повинні дивитися на Україну, коли йдеться про проблеми польських фермерів. І за два роки Росія збільшила експорт зерна до ЄС, що знизило ціну на ринку. Я бачу, що польські депутати вже заговорили про це», – пояснює Юрій. 

Поки російське зерно не потрапило під санкції ЄС.

«У резолюції «про запровадження санкцій у зв’язку з імпортом російського та білоруського продовольства та сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу» Сейм підкреслив, що імпорт продовольства та сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі продовжує генерувати величезні доходи для Росії, Білоруських виробників і трейдерів, а також для бюджетів цих країн», – йдеться на сайті Сейму.

«Ми точно не мали наміру влаштовувати скандал у цей час, коли всі нервують і два уряди готуються зустрітися у Варшаві (28 березня – ред.), але нас депортували, – каже журналіст.

Зерно з України руйнує польський ринок? Шукаємо зерно правди у вагонах демагогії

«Зараз редакція самостійно розпочала процес оскарження депортації. Така реакція польських правоохоронних органів загрожує свободі слова не лише щодо українських журналістів. Також вимагаємо повернути майно, яке має матеріальну цінність. Відсутність техніки значною мірою блокує діяльність ІА Район.in.ua», – каже директор агентства Ігор Денисевич.  

Редакція звертається до органів державної влади України та Польщі з проханням належним чином відреагувати на цей інцидент.

Національна спілка журналістів України висловила солідарність із колегами та звернулася до Асоціації польських журналістів (SDP) та Міжнародної та Європейської федерації журналістів з проханням втрутитися та захистити права українських журналістів.

Юрій: імпорт скрапленого газу до ЄС зріс на 40%.

Журналісти не встигли зняти задумане. Проте побачили танкери з російським СПГ. Сибур, ІНК – Іркутська нафтова компанія і Texol.

«Кінцевим бенефіціаром «Сибура» є російський «Новатек», акціонерами якого є путінські олігархи Леонід Міхельсон і Геннадій Тимченко. ІНК належить російському мільярдеру Миколі Буйнову. У 2023 році ІНК запустила проєкт СПГ. Texol – казахстанський СПГ-перевізник», – читаємо в матеріалі Район.in.ua.

«Країни Європи активно імпортують російський арктичний скраплений газ. У 2023 році імпорт СПГ до ЄС зріс на 40%, а експерти прогнозують подальше зростання імпорту в 2024 році. На відміну від США, ЄС не вводив санкцій щодо імпорту СПГ, а найбільшими покупцями російського СПГ є Франція та Іспанія», – додає Конкевич.

Згідно зі звітом Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) та коаліції Business4Ukraine, «в результаті ЄС залишається місцем призначення для 50 відсотків. Російський СПГ експортує та надсилає до Росії 1 мільярд доларів щомісяця», — повідомляє High North News у грудні 2023 року.

«Нас затримали і видворили з Польщі за спробу створити матеріал про не до кінця закриту торгівлю між європейцями та Росією», – додає журналіст.

Прокуратура: розслідування на попередньому етапі

Ми звернулися до окружної прокуратури в Ельблонгу із запитаннями, зокрема: що фотографували журналісти та що їм інкримінують.

«Окружна прокуратура м. Бранево веде провадження [...] щодо злочину, передбаченого ст. 130 § 3 Кримінального кодексу, що полягає в зборі, з метою надання іноземної розвідки, інформації, передача якої може завдати шкоди Республіці Польща, у формі фотографій і записів цивільної критичної інфраструктури чотирма громадянами України, – кажуть у прокуратурі. 

І далі: «Під час втручання чоловіки не вказали, що вони журналісти, і жоден з них не показав журналістське посвідчення. Лише в ході виконання процесуальних дій, двоє з них заявили, що вони журналісти і що запис і фотозйомка – частина матеріалу, який вони готують. Двоє інших мали бути їхніми водіями. 

Чоловіки сфотографували багато об’єктів у Бранево, зокрема: навантажувальні рампи PKP Cargo, гідроелектростанцію, міст, газоперевантажувальний термінал тощо [...]

Затриманих допитали як свідків, обвинувачення їм не висунули. Розслідування перебуває на попередньому етапі, під час якого буде перевірятися, зокрема, версія вищезазначених. громадян України».

Конкевич пояснює OKO.press, що ні про яку електростанцію їм ніхто не розповідав.

«Я вже бачу на карті цю електростанцію в центрі Бранева. Вона в парку біля стадіону, повз який ми проходили. Сфотографували парк, стадіон, качок на річці та зробили фото на мосту. У цих випадках на кадрі могла бути електростанція. Попереджень про заборону фотографувати природу в парку, де, як виявилося, була електростанція, ми не побачили. Під час допитів ні про яку електростанцію взагалі не йшлося, розпитували лише про сфотографовані цистерни та вагони», – розповідає український журналіст.

У 2023 році Агентство внутрішньої безпеки ліквідувало російську шпигунську мережу з громадян України, Росії та Білорусі, які стежили за поставками зброї в Україну та планували зірвати з рейок потяг із таким транспортом.

Українська правда: Польські служби хотіли створити лякаючий ефект

Це вже другий випадок, коли польські правоохоронці затримують журналістів, які висвітлюють процес торгівлі між Польщею, Білоруссю та Росією.

27 лютого затримали журналістів-розслідувачів найбільшого українського інтернет-видання «Українська правда» Михайла Ткача та Ярослава Бондаренка. Готували матеріал про торгівлю з Білоруссю. Депортації тоді не було. Матеріал був опублікований 29 лютого 2024 року та отримав широкий розголос в українських ЗМІ.

Журналістам також не дозволили зателефонувати рідним та редакції. Затримання тривало близько чотирьох годин. Коли вони знайшли свої речі, вони виявили, що частину матеріалів було вилучено.

«Як редакція інтернет-порталу «Українська правда», ми усвідомлюємо, наскільки важливо дотримуватись правил безпеки, в тому числі встановлення осіб у прикордонній зоні. Ми високо цінуємо роботу правоохоронних органів дружнього сусіда нашої країни – Польщі. Водночас ми закликаємо польських офіцерів дотримуватись процедур, до яких їх зобов’язує національне законодавство. Метою дій польської поліції проти керівника слідчого відділу «Української правди» Михайла Ткача та оператора Ярослава Бондаренка не було забезпечення безпеки в прикордонній зоні. Дії офіцерів мали ознаки порушення журналістської роботи, втручання в неї та грубо порушили процедуру встановлення особи», – йдеться у повідомленні «Української правди» у зв’язку із затриманням її журналістів у Польщі.

Редакція УП вбачає спробу «вплинути на журналістську роботу з метою створення «охолодження» серед українських журналістів, які працюють у Польщі».

«Чотири години без права дзвонити, без телефонів і дві години стояти у дворі комендатури без дозволу сидіти, дивлячись, як твої особисті речі кидають на капот машини. Шкода відео. Але знімати будемо більше. А може припиниться торгівля з країнами-агресорами та країнами-спонсорами тероризму і не буде що знімати. А поки, вибачте, це однозначно суспільно важлива інформація. Зокрема для польського суспільства», – написав після звільнення журналіст УП Михайло Ткач.

Читайте також: Депортація українських журналістів з Польщі: реакція медіаспільноти

Журналістські організації: загроза свободі преси

6 березня, за день до затримання журналістів Район.in.ua, Комітет з питань свободи слова Верховної Ради України офіційно звернувся до відповідних комітетів Сейму та Сенату Республіки Польща щодо затримання  журналістів «Української правди».

«Польща повинна поставити це питання під парламентський контроль, тому що погрози журналістам і допити не є нормальною практикою для європейської країни, яка підтримує свободу слова. Ми вдячні нашим польським партнерам за постійну підтримку у війні, але це не дає їм права перешкоджати роботі українських журналістів», – написав голова комітету Ярослав Юрчишин.

14 березня Міжнародна федерація журналістів (IFJ-EFJ) виступила із заявою, в якій описала обидва випадки та «закликала польську владу провести незалежне та ретельне розслідування цих серйозних нападів на журналістів і переглянути їх депортацію з території».

«Ворожнеча ще більше посилилася, коли Юрію Конкевичу та Олександру Пілюку заборонили в’їзд до країн Шенгенської угоди терміном на 5 років. IFJ та EFJ стурбовані таким постійним перешкоджанням роботі українських журналістів у Польщі, яке становить серйозну загрозу безпеці журналістів і самій свободі преси», – додають у Федерації журналістів. 

У понеділок, 18 березня 2024 року, Комітет захисту журналістів також став на захист українських журналістів.

«Журналісти повинні мати можливість висвітлювати питання, що становлять суспільний інтерес, не боячись затримання чи депортації», – сказала Гульноза Саїд, координатор програм CPJ у Європі та Центральній Азії.

Читайте також: Комітет захисту журналістів зі штаб-квартирою у Нью-Йорку підтримав журналістів Район.in.ua та «УП»

Кристина ГАРБІЧ

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024